80 odsto slučajeva u Tuzima sa blagim simptomima

Epidemiološkinja dr Milena Popović Samardžić saopštila je da nakon tri mjeseca pandemije nikoga ne bi trebalo da iznenadi porast oboljelih.

Kaže da je 80 odsto slučajeva koji su sinoć registrovani u Tuzima, sa blagim simptomima virusa, ali ne može se znati kako će se situacija razvijati, pa je zato važno da se građani samoizoluju i ne izlaze napolje. Ističe da se ne bi oslanjala na vakcinu kao potencijalno rješenje za pandemiju, jer je za to potrebno vrijeme, te dodaje da je naglasak na dobroj organizaciji i preventivi. Ona kaže i da hladno vrijeme doprinosi transferu virusa, i kaže da niko sa sigurnošću ne može reći da bi porast temperature mogao da ubije virus.

Do porasta oboljelih će dolaziti, kaže ona, ali je važno da to bude postepeno. "Rast oboljelih samo će iz dana u dan rasti. Svi smo osjetljivi prema ovom virusu a to znači da ako se desi veliki broj oboljelih u kratkom vremensko periodu to bi moglo biti opasno. To je izazov svakako i ya mnogo veće zdravstvene siteme od crnogorskog," navela je ona. Na pitanje da li je ovo jedna od zaraznih bolesti koja će desetkovati populaciju.

"Statistika je varljiva. Preporučuje se da broj potvrđenih prema standardima svjetskim je da pomnožite sa 90 pa onda da dobijete realan broj oboljelih. Pa vidite kakva je situacija. Ovo će sigurno biti nauk za brojne zemlje," navela je on.

 

Izvor: RTCG