Zdravstveni sistem pokazao dobar nivo funkcionalnosti

Zdravstveni sistem Crne Gore, u datim uslovima, pokazao je dobar nivo funkcionalnosti, i taj nivo treba zadržati i konstantno ga unaprijeđivati u narednom periodu, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović tokom obilaska Kliničkog centra Crne Gore (KCCG).

Đukanović obišao je danas Klinički centar Crne Gore, gdje su ga direktor Jevto Eraković, kao i članovi Kriznog medicinskog štaba na čelu sa dr Rankom Lazovićem upoznali o spremnosti i kapacitetima Kliničkog centra za prijem i liječenje pacijenata zaraženih korona virusom.

Kako je saopšteno iz Đukanovićevog kabineta, članovi Kriznog medicinskog štaba su zahvalili predsjedniku za podršku i pomoć koju pruža u kontinuitetu, a posebno u ovoj veoma izazovnoj situaciji u kojoj se nalazi i Crna Gora, kroz kontakte sa međunarodnim prijateljima i partnerima.

"Informisali su Predsjednika da je zdravstveni sistem na čelu sa Kliničkim centrom Crne Gore spremno dočekao novonastalu epidemiološku situaciju ali i dodali da je za sprovođenje svih donijetih mjera neophodno jaka uvezanost tri karike koju čine građani i zdravstveni sistem uz podršku države. Istakli su da su za preduzete mjere, kao i za sprovođenje određenih medicinskih protokola dobili priznanja i od mnogo razvijenijih država širom svijeta i izrazili uvjerenje da će broj oboljelih od novog korona virusa procentualno biti mnogo manji u odnosu na države regiona i šire", navodi se u saopštenju.

Đukanović je, kako se dodaje, zahvalio na veoma preciznim i optimističnim podacima koje je dobio i kazao da je zdravstveni sistem, u datim uslovima, pokazao dobar nivo funkcionalnosti, te da taj nivo treba zadržati i konstantno ga unaprijeđivati u narednom periodu.

"On je kazao da je u ovom trenutku zadovoljan visokim nivoom discipline i svijesti građana i odnosom prema donijetim mjerama ali i da u narednom periodu moramo zadržati nivo opreznosti, posebno vodeći računa o zdravstvenim radnicima, kojima je izrazio apsolutno poštovanje, kao i cjelokupnom zdravstvenom sistemu koji je na pravi način prezentovao patriotizam, znanje, solidarnost i požrtvovanje", navodi se u saopštenju.

Predsjednik je dodao da nas ovakve prilike opominju da u narednom periodu država mora da pokaže još veću odlučnost za unaprijeđenje i pomoć zdravstvenom sistemu kako bismo ubuduće bili još spremniji i odlučnije odgovorili novim eventualnim izazovima.

Direktor KCCG-a, Jevto Eraković, kao i Krizni medicinski štab na čelu sa dr Rankom Lazovićem upoznao je predsjednika o spremnosti i kapacitetima Kliničkog centra za prijem i liječenje pacijenata zaraženih koronavirusom, kao i o pružanju najprioritetnijih redovnih medicinskih usluga u datim uslovima.

U Kliničkom centru Crne Gore liječi se 14 pacijenata kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa COVID 19, od kojih je dvoje u jedinici intezivnog liječenja Interne klinike.

Svi pacijenti trenutno se stabilnih vitalnih parametara, saopšteno je iz Kliničkog centra.

Izvor:RTCG