Dva pacijenta životno ugrožena

Direktor Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), Jevto Eraković, kazao je da su dva pacijenta, oboljela od korona virusa, priključena na respirator u toj ustanovi i da su životno ugroženi. Naglasio je da je naročito teško stanje jednog od pacijenata.

Direktor KCCG je, na konferenciji za medije, kazao da je u toj ustanovi na liječenju 20 oboljelih od korona virusa - 14 na Infektivnoj klinici i šest u intenzivnoj jedinici.

"Imamo potpunu kontrolu nad epidemijom", poručio je Eraković.

Šef Kriznog medicinskog štaba, Ranko Lazović, kazao je da je u Baru hospitalizovano 11 osoba i da njihovo stanje za zahtijeva priključenje na respirator.

U Opštoj bolnici u Pljevljima su tri pacijenta i svi su, kako je kazao Lazović, stabilnog stanja.

U Nikšiću su dva pacijenta hospitalizovana, od kojih je jedan nestabilno, ali, prema riječima Lazovića, njegovo stanje još nije za prijključenje na respirator.

Lazović je pojasnio da je moguće da stanje pacijenta "koji je danas stabilan, sjutra može da se promijeni".

"Iz grupe srednje teških bolesnika, nerijetko se desi da bude kandidata za respirator. To obično biva sedmog-osmog dana i najčešće to budu stariji bolesnici, sa već hroničnim bolestima", kazao je Lazović.

Eraković je, odgovarajući na pitanje novinara, kazao da je KCCG, zbog aktuelne situacije sa virusom, napravio reorganizaciju.

"Bilo koji pacijent koji zahtijeva hitnu intervenciju, vrata KCCG su mu širom otvorena", kazao je on i dodao da crnogorski zdrvastveni sistem funkcioniše na jednoj zdravoj osnovi.

Lazović je kazao da u svakom gradu postoje fiksni telefoni domova zdravlja, na koje svi mogu dobiti potrebne informacije, a u slučaju da ne rukuju novim tehnologijama naručivanja terapije i e-zakazivanja.

Veliki broj mlađih pacijenata

Eraković je naveo da u Crnoj Gori ima veliki broj mlađih pacijenata, oboljelih od aktuelnog virusa.

"Iskustva iz Evrope govore da su i mlađi ljudi pogođeni, sa teškim kliničkim slikama. Tako da je potreban dodatan oprez svih", kazao je on.

Naglasio je i da će sa zadovoljstvom prezentovati prvi slučaj oporavljenog od virusa, čim to testovi pokažu.

Na pitanje o novim kontigentima zaštitne opreme, Eraković je kazao da se to očekuje uskoro.

"Logično je da prvo bude snabdjeven zdravstveni sistem Crne Gore. Prvi kontigent usmjeren je prema svakoj zdravstvenoj jedinici, policiji, vojsci i drugim grupama najrizičnijim u ovoj situaciji. Išćekujemo da vidimo kako će da reaguju naše veledrogerije. Ukoliko procijenimo da veledrogerije ne mogu da ispune taj zadatak, razmotrićemo opciju da Montefarm raspodijeli tu opremu u domove zdravlja."

Eraković je dodao da su sve preuzete mjere u skladu sa svjetskim preporukama.

"Po tom pitanju možemo biti potpuno mirni. U našem zdravstvenom sistemu ne fali ništa od opreme, samo adekvatno rukovanje opremom, dovešće do zaštite radnika", kazao je i ponovio da su privatni kontakti doveli do zaraze medicinskih radnika.

Kako je saopšteno, deset zdravstvenih radnika trenutno je oboljelo od korona virusa u Crnoj Gori, od čega šest ljekara, a četiri medicinske sestre.

"Oni su u izolaciji, i tek nakon 14 dana znaćemo njihovu pravu medicinsku sliku. Svakako da se nijesu zarazili u ustanovama sistema."

Eraković je kazao da u KCCG trenutno nema djece koja se liječe od aktuelnog virusa. Što se tiče mjera i odluka NKT, Eraković je kazao da će posmatrati epidemiološku situaciju, regionalnu distribuciju, i ubuduće donositi odluke.

"Struka procjenjuje na pravi način, i to se pokazalo", naglasio je Eraković.

Pojasnio je da mnoge mjere izazivaju diskomfort kod većine, ali da se njih moramo pridržavati.

"Ukoliko posmatramo šta nam je sve uskraćeno, možemo nabrajati koliko hoćemo. Ali to je sve beznačajno u poređenju sa onim što dobijamo, a to je zdravlje nacije", rekao je Eraković.

Neadekvatno distribuiranje hrane može napraviti veću štetu nego korist, naglasio je direktor KCCG.

"Samo oni koji su edikovani, mogu da dostavljaju hranu. Sve ostalo predstavlja neodgovornost prema građanima".

Svi porođaji u "Kodri"

Lazović je kazao se svi porođaji trenutno obavljaju u privatnoj bolnici "Kodra" u Podgorici. Porodilje se, kako je pojasnio, specijalnim vozilom, uz pratnju policije, transportuju do ustanove.

"Ako postoji trudnica za koju se sumnja da je pozitivna na korona virus, postoji kontakt telefon u KCCG-u na koji može da se javi ", rekao je Lazović.

Prema posljednjim informacijama, u Crnoj Gori su od virusa korona oboljele 144 osobe. Institut za javno zdravlje je, na posljednjem presjeku, potvrdio još četiri slučaja.

Po epidemiološkim nadzorom je preko 6.000 ljudi.

Izvor: rtcg