Izrael će prvi ponuditi buster doze vakcina

Premijer Izraela Naftali Benet najavio je danas da će ta zemlja ponuditi treću dozu vakcine protiv Kovida-19 građanima starijim od 60 godina koji su već vakcinisani.

Izrael će tako postati prva zemlja u svijetu koja masovno nudi buster dozu vakcine Fajzer/Biontek."Realnost dokazuje da su vakcine bezbjedne. Realnost takođe dokazuje da vakcine štite od teške bolesti i smrti.

I poput vakcine protiv gripa koja bi trebalo da se obnovi s vremena na vrijeme, isto je u ovom slučaju", rekao je Benet u obraćanju naciji prenošenom preko televizije.Odluka o trećoj dozi donijeta je u vrijeme porasta broja inficiranih i pokazatelja da efikasnost vakcine vremenom slabi.

Benet je najavio da će novi predsjednik izraela Isak Hercog prvi primiti treću vakcinu sutra, a ostali stanovnici od nedjelje, te da će odmah poslije konferencije za novinare pozvati svoju majku da je ohrabri da i ona to učini.Ni SAD ni EU nisu odobrile treće doze vakcine i nije još dokazano da li ona pomaže i ako pomaže kome je potrebna i kada.

Izvor: Rtcg