Brinem za ljude koji nisu vakcinisani, rizik je veći

Kovid sada predstavlja "neugodnost“ za većinu ljudi, a ne opasanost po život, rekao je specijalni izaslanik Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za virus dr Dejvid Nabaro.

Kako je poručio, ostaje zabrinutost za one koji su stariji i sa zdravstvenim problemima, kao i za nevakcinisane.Pozvao je ljude da budu "odgovorni“ i nastave da nose maske i drže socijalnu distancu "kako bi zaštitili druge“ – dok slučajevi kovida i dalje rastu.

Procjenjuje se da je oko 1,7 miliona ljudi u Velikoj Britaniji bilo pozitivno na virus prošle nedelje, što je 23 odsto više u odnosu na 1,4 miliona prethodne nedelje, prema Kancelariji za nacionalnu statistiku. Nabaro je rekao za Sky news da nije zabrinut za svijet jer zaista veruje da je mnogo toga naučeno i da se virus u isto vrijeme razvija.

,,Ali brinem se za pojedince koji mogu biti u opasnosti jer su u starijoj starosnoj grupi ili imaju druga stanja koja znače da će se vjerovatno ozbiljno razboljeti. Zabrinut sam za ljude koji su odlučili da se ne vakcinišu jer mislim da su i njihovi rizici veći. Ukratko, prolazimo kroz ovu pandemiju, nismo je još prošli, ali izgleda da prolazimo kroz nju. Za mnoge od nas sada će bolest predstavljati neprijatnost, a ne životnu opasnost, ali zapamtite, postoje neki koji će biti teško pogođeni", naglasio je Nabaro.

Izvor: rtcg