U CG bez Kentaur podvarijante Omikrona

U Crnoj Gori do sad nije dokazano prisustvo BA.75 (Kentaur) podvarijante Omikron soja korona virusa, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZCG).

Iz IJZCG su kazali da laboratorije njihovog Odjeljenja za molekularnu dijagnostiku Centra za medicinsku mikrobiologiju uz podršku programa ECDC redovno rade sekvenciranje genoma SARS-CoV-2.

"U Crnoj Gori je od 11.06.2022. godine detektovano dominantno prisustvo BA. 5.1 Omicron varijante, dok se sporadično javlja BA.2 Omicron varijanta SARS-CoV-2. Ni u jednom uzorku do sad nije dokazano prisustvo BA.75 (Kentaur) podvarijante Omicron-a", navodi se u saopštenju.

Iz IJZCG dodaju da će nastaviti da prate situaciju vezano za pojavu novih sojeva korona virusa u Crnoj Gori i u skladu sa dobijenim podacima redovno izvještavati javnost.

"Institut za javno zdravlje Crne Gore apeluje na građane da poštuju važeće protivepidemijske mjere i da se vakcinišu protiv COVID- 19, posebno osobe u povećanom riziku od razvoja teških kliničkih formi bolesti (osobe sa komorbiditetima, hroničnim bolestima i imunodeficijencijom)", zaključuju iz IJZCG.

Podsjećamo, prema podacima Instituta za javno zdravlje (IJZCG) u Crnoj Gori u posljednja 24 sata registrovana su 634 nova slučaja infekcije koronavirusom. Ukupno je aktivno 4.807 slučajeva.

izvor: rtcg