Od danas privremeni prekid obrazovno-vaspitnog rada

Sve vaspitno-obrazovne ustanove u Crnoj Gori od danas će, na najmanje 15 dana, biti zatvorene, u cilju preventive i blagovremene zaštite zdravlja djece, nastavnog i nenastavnog osoblja od novog koronavirusa.

Prekid obrazovno-vaspitnog rada u javnim i privatnim obrazovno-vaspitnim ustanovama jedna je od privremenih mjera koje je naredilo Ministarstvo zdravlja. Tokom prekida rada, jednom od roditelja, staratelja, hranitelja, usvojitelja, ili samohranom roditelju djeteta koje nije starije od 11 godina, obezbjeđuje se pravo na plaćeno odsustvo sa rada, osim zaposlenima u zdravstvu. Iz Vlade su ranije saopštili da će pozvati medije da za vrijeme obustave nastave prenesu đacima nastavne sadržaje. To, kako su naveli, nije zamjena za redovnu nastavu, niti će biti predmet ocjenjivanja po povratku u školske klupe i cilj te mjere je održavanje kontinuiteta obrazovnog programa u mogućoj mjeri.

„Želimo da naši učenici i u ovoj situaciji budu usmjereni na nastavak školovanja i zato sam zatražio da Ministarstvo prosvjete pripremi plan objavljivanja nastavno-obrazovnih sadržaja putem štampe, elektronskih medija i drugih kanala komunikacije za vrijeme trajanja obustave nastave", rekao je premijer Duško Marković. Nastava će od danas biti obustavljena i na svim organizacionim jedinicama Univerziteta Crne Gore (UCG). Ministarstvo zdravlja preporučilo je državnim organima, javnim ustanovama i preduzećima da za radna mjesta za koje proces rada to dozvoljava uspostave obavljanje poslova od kuće.

“Imajući u vidu preporuke, obavezuju se dekani organizacionih jedinica da za vrijeme trajanja privremenih mjera obezbijede minimum procesa rada, vodeći računa da se rizik od obolijevanja zaposlenih od navedenog virusa svede na najmanju moguću mjeru”, saopštili su ranije iz UCG.

 

Izvor: MINA