Nizom svečanosti obilježena Svetosavska akademija

Centralna Svetosavska akademija u Eparhiji budimljansko-nikšićkoj, održana je večeras u sportskom centru u Nikoljcu. 
 
"Djelo Svetog Save, prvenstveno osnivanje autokefalske-žičke arhiepiskopije i njegova apostolska služba je kamen temeljac srpske istorije. Ono se doživljava kao blagotvorno širenje svjetlosti Savinim ivanđelskim djelovanjem, podizanjem i ukrašavanjem novih svetinja, širenjem prosvjete, razvoja književnosti, zavođenjem reda putem pravde i zakona, i u crkvi i u državi. Bog ga je obdario slobodom, da nas zastupa pred nebeskim prijestolom, da nas rukovodi iz boljeg svijeta i miluje nas Božjom milošću", kazao je u svom večerašnjem obraćanju, njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.  
 
 
On je istakao da duh Svetog Save podiže i hrabri, a da su njegovim putem išli najveći iz roda srpskoga. 
 
"Ne samo veliki Nemanjići, nego i knez Lazar, sveti Vasilije Ostroški, Karađorđe, Njegoš i Vuk. Mi ovdje sabrani braćo i sestre, prinosimo našem nebeskom pokrovitelju Svetom Savi ovu duhovnu svečanost, sa željom da je primi kao znak naše tople blagodarnosti. Sa molitvom njemu da nas vrati sa naših bezbrojnih stranputica, i privede Hristu spasitelju i putovoditelju, da očuva naše crkveno i narodno jedinstvo, da nas duhovno oplemeni i učvrsti u pravoslavnoj vjeri , nadi i ljubavi. Amin", zaključuje Joanikije.
 
Na večerašnjoj svečanosti obilježen je jubilej 800 godina od osnivanja autokefalije Srpske pravoslavne crkve.
 
 Protojerej stavrofor, Darko Pejić
 
Protojerej stavrofor, Darko Pejić zahvalio se svima onima koji su pružali podršku kako bi Svetosavsku akademiju podigli na veći nivo. 
 
,,Hvala i našim gostima iz Beograda, glumcima i organizatorima. Zahvalnost dugujemo i Opštini Bijelo Polje, našim privrednicima i našem narodu što se i ovog puta odazvao. Nadamo se i sledeće godine na Savin dan u Bijelom Polju da budemo još radosniji, složniji i napredniji", ističe protojerej Pejić.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Autorka: Eldina Bećirović
 
Foto i audio: Dalibor Rakočević 
 
Audio obrada: Sanida Kajević
 
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 
BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE