Janjušević: Povećati transparentnost u oblasti koncesija na eksploataciju šljunka i šume (video)

NVO ,,Bjelopoljski demokratski centar” (BDC ) u saradnji sa NVO Centar kreativnih vještina iz Berana, pokrenuo je novi projekat „Transparentnije koncesije na eksploataciju šljunka i šume”, koji ima za cilj da ojača primjenu antikorupcijskih politika kroz podizanje svijesti građana Bijelog Polja i Berana o važnosti borbe protiv korupcije na nivou organa lokalne samouprave.

Kako je saopšteno na današnjoj konferenciji, održanoj u hotelu “Bijela rada”, ovim projektom želi se povećati transparentnost u oblasti koncesija na eksploatacijju šljunka i pijeska iz Lima, kao i eksploatacije šuma na teritoriji opština Berane i Bijelo Polje.

Izvršni direktor NVO ,,Bjelopoljski demokratski centar” (BDC ), Zdravko Janjušević, kazao je danas da trenutna situacija korišćenja koncesija nije na zadovoljavajućem nivou, da koncesionari u velikoj mjeri ne ispunjavaju svoje obaveze koje su ugovorom definisane, te da  zato NVO moraju da ih upozoravjau i natjeraju i njih i institucije da rade svoj posao.

„Ovim projektom ne samo da ćemo ih upozoravati i podsjećati na obaveze, već ćemo javnost i građane upoznati sa stanjem u oblasti koncesija u Bijelom Polju i Beranama. Niko od građana, predstavnika mjesnih zajednica, a bojim se ni predstavnika loklanih samouprav,a ne zna šta su to obaveze koncesionara, niti koliko su dužni da plaćaju po osnovu koncesija. Takođe, Opštine moraju da jasno saopšte koji to koncesionari koriste koncesije, koliko plaćaju, odnosno, mora se javno saopštiti ko plaća, a ko ne, korišćenje državnih resursa“, poručio je danas Janjušević.

On je istakao da će u  tom pravcu inicirati izmjene Odluke o budžetu opština Bijelo Polje i Berane i tražiti da taksatvino budu pobrojani koncesionari sa preciznim iznosom uplata.

„u okviru projekta biće urađen Izvještaj o koncesijama na eksploataciju šljunka i šume na teritoriji Berana i Bijelog Polja, organizovaćemo okrugle stolove, podnijeti inicijative za izmjenu Odluka o budžetu, sprovešćemo meidjsku kampanju. Znamo da ne možemo ovim projektom riješti probleme, ali zasigurno da možemo stvoriti dobru platformu za dalje djelovanje i natjerati institucije da budu otvorenije i transparentnije“, kazao je izvršni direktor NVO ,,Bjelopoljski demokratski centar” (BDC ).

 Janjušević je napomenuo i da se sa više odgovornošću moramo posvetiti resursima sa kojima raspolažemo.

„Evidentno je da šljunak i šume jesu dva najveća resursa sa kojima sjever raspolaže. Rasipnički odnos ne samo što nanosi guubitak novca državi, već i stvara ruglo okolišu i ogromnu štetu životnoj sredini“, rekao je Jnaušević.

Izvršni direktor NVO Centar kreativnih vještina iz Berana, Slobodn Tomašević, rekao je danas da će se ova organizacija potruditi da dođe do tačnih podataka o tome koliko ima koncesionara na teritoriji opštine Berane, koji imaju dozvolu za vađenje šljunka.

„Ono što je interesantno naglasiti, jeste podatak da Opština Berane na svom zvaničnom veb sajtu ne objavljuje ovakve podatake, pa građani jedva i da znaju ko su koncesionari i kakvu korist opština i njeni građani imaju od toga“, kazao je Tomašević.

On je napomenuo da je poslednjih godina pod plaštom sanacije i regulacije, nastavljena nemilosrdna eksploatacija šljunka iz Lima.

„Oni koji su već bili u vom poslu dobili su dvije vrste rješenja. Manji, koji su prethodnih godina bez kontrole uništavali rječne ekosisteme, dobili su dozvle da na sedam loklacija na teritoriji opštine Berane, uz minimalnu i neadekvatnu kontrolu uklone sprudove od krupnog prosijanog kamena urade dio vodoodbrane u vidu nasipa, a prosijani šljunak odvezu i državi plate 3,05 eura za kubik. Veći „koncesionari“ su dobili rješenja na tri lokacije na teriotriji opštine Berane da izvrše takozvanu regulaciju  - neophodnu sanciju, zaštitu obala, naselja, turističkih objekata, uako nnije bilo potrebe za tim“, podsjetio je Tomašević.

Projekat  „Transparentnije koncesije na eksploataciju šljunka i šume “ podržan je kroz Program malih grantova u okviru projketa „Money Watch  - Civilno društvo, čuvar budžeta“, koji sprovodi Institut alternativa, u partnerstvu sa Institutom za javne finansije iz Zagreba I NBO Novi horizont iz Ulcinja, a uz finansijsku podršku Evropske unije, kroz Instrument za civilno društvo i kofinansiranje Ministartstva javne uprave Crne Gore.

Autorka: Sanja Čujović

Fto i video: Darko Braič

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE