U Bijelom Polju povećan broj pacijenata sa simptomima gripa (video)

Posljednjih dana povećan je broj pacijenata sa respiratornim infekcijama, a simptomi sa kojima se javljaju ljekarima ukazuju na pojavu gripa, kazala je dr Nađa Bošković, izabrana doktorka u Domu zdravlja.  Gostujući u emisiji „Tajne zdravlja“ Radija Bijelo Polje, ona je istakla da se pod epidemijom podrazumijeva veću učestalost nekog oboljenja u odnosu na prosjek.

 “Grip se često miješa ili poistovjećuje sa drugim oboljenjima, u pitanju je akutno, zarazno oboljenje koje izaziva virus influence. Prenosi se kapljičnim putem, direktnim kontaktom sa čovjeka na čovjeka. Radi se o oboljenju koje nastaje najčešće iz punog zdravlja, sa simptomima kao što su  visoka temperature koja se kreće u rasponu od 37,5 do 38,5, malaksalost, glavobolja, bolovi u mišićima i kostima, suvi kašalj. To su opšte tegobe, ali, ono što bi upućivalo na grip je i činjenica da imamo simptome i znake oboljenja i oštećenja kako gornjih tako i donjih disajnih puteva”, kazala je dr Bošković.

dr Nađa Bošković, izabrana doktorka u Domu zdravlja

Ona je istakla da je period inkubbacije do 72 sata, te kada  kada virus uđe u organizam do početka ispoljavanja simptoma mogu proći jedan do dva dana. Zato savjetuje ćešće provjetravanje prostorija, jačanje imuniteta, fizičku aktivnost.

Bolesnik treba da ostane kod kuće i preleži grip. Treba da koristi simptomatsku terapiju, unosi dovoljno tečnosti u organizam, a ukoliko ovi simptomi traju duže od 5 dana posjeta ljekaru je obavezna zbog daljih dijagnostičkih pretraga.

Dr Bošković savjetuje vakcinaciju kao glavnu mjeru prevencije, pogotovo osobama starijim od 65 godina i hroničnim  bolesnicima.

dr Nađa Bošković, izabrana doktorka u Domu zdravlja

Repriza emisije “Tajne zdravlja” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Darko Braič

Tonska relaizacija: Dalibor Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

 

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Bez saglasnosti Redakcije zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa veb portala Radija Bijelo