U Bijelom Polju 813 porodica prima materijalno obezbjeđenje (video)

Na evidenciji korisnika socijalnih usluga Centra za socijalni rad u Bijelom Polju po poslednjem obračunu iz mjeseca decembra nalazi se 813 porodica - nosilaca prava na materijalno obezbjeđenje, saopštio je danas direktor Centra za socijalni rad, Admir Mustajbašić.

Gostujući danas u emisiji „Građanima u susret“, Radija Bijelo Polje, Mustajbašić je rekao da je u januaru 2018. godine taj broj iznosio 721, odnosno da je bilo približno stotinu manje korisnika socijalne pomoći.

„U odnosu na 2017. godinu taj broj se uvećao jer su tada u domenu socijalne i dječije zaštite bile i naknade po osnovu rođenja troje ili više djece, a ukidanjem tih naknada majke su postale naši korisnici. Javile su se ponovo kod nas na evdenciju, mi smo ih obišli, donijeli rješenja i sada su neke od njih korisnice prava na materijalno obezbjeđenje porodice“, objasnio je direktor  Centra za socijalni rad.

Kako je kazao, korsnika materijalnog obezbjeđenja porodice ima u svim dobima života, od onih punoljetnih, do onih samohranih lica, koja su navršila 67 godina života.

„Kada govorimo o punoljetnim, to su mladi bračni parovi sa djecom, koji su nezaposleni, nalaze se na našoj evidnciji i korisnici su tih prava, zatim tu su lica srednje dobi koja imaju djecu koja se trenutno nalaze na školovanju ili nijesu punoljetna. Treću kategoriju čine lica koja imaju preko 67 godina i koja su samohrana, nemaju nikog ko bi brinuo o njima, ta lica smo mapirali, dajemo im materijalno obezbjeđenje ili ih smještamo u domove straih širom Crne Gore“, naveo je Mustajbašić.

Materijalna davanja i usluge socijalne i dječije zaštite neodvojiv su segment djelovanja Centra za socijalni rad Bijelo Polje, a zaštita djece bez roditeljskog staranja je, prema riječima Mustajbašića, jedan od prioriteta.

„U Centru za socijalni rad u Bijelom Polju toko 2018. nije bilo nijedno usvojenje djeteta, a postupak starateljstva je pokrenut i uređena su rješnja za starateljstva za devet lica u 2018. godini, od čega četiri za maloljetna lica i pet za punoljetna“, saopštio je on.

Mustajbašić je rekao da u narednom periodu planiraju i da sprovedu projekat Otvorenih vrata, kako bi promovisali porodični smještaj, koji se obezbjeđuje kao standarni smještaj, smještaj uz intezivnu ili dodatnu podršku, uregntni ili povremeni smještaj.

„Na porodičnom smještaju-hraniteljstvu se nalazi 17 djece i mladih, a imamo i jedno punoljetno lice nesposobno da se samo stara o sebi, koje je prihvaćeno u porodicu, umjesto da se smjesti u neku od institucija sistema. Tako da smo jako ponosni na to, jer radimo na deinstiucionalizaciji naših korisnika“, podvukao je  direktor  Centra za socijalni rad.

Iako građani često izražavaju nezadovoljstvo zbog izmjena u Zakonu koje se odnose na dječiji dodatak, a koje podrazumijevajuda pravo na dodatak može ostavriti dijete koje je i korisnik materijalnog obezbjeđenja ili nekog drugog vida socijalne pomoći, Mustajbašić kaže da će dalja regulacija ovog prava zavisiti od daljih izmjena Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti.

„Mi trenutno u Bijelom Polju imamo 659 nosilaca ovog prava, što je 1 325 djece. Visina dodatka za djecu varira, od 24,31 eura do 40,62 eura, ali jedna porodica može najviše primati tri dodatka“, kazao je Mustajbašić.

Govoreći o pravima iz socijalne zaštite mogu ostvariti preko Centra, Mustajbašić je rekao da građani najčešće dolaze sa zahtjevima za materijalno obezbjeđenje porodice i jednokratne novčane pomoći, a često se javljaju i zbog porodičnih problema.

„Svaki građanin koji se nađe u stanju socijalne potrebe može potražiti jednokratnu pomoć. To je možda malo i nepopularna mjera koja i ne otklanja problem, već ga samo odlaže. Međutim, veliki je broj onih koji pokušavaju da zloupotrijebe prava iz socijalne i dječije zaštite. Javljaju nam se i sugrađani koji nijesu u stanju socijalne potrebe, već pokušavaju da obmanu naše radnike i da uzmu ono što im ne pripada“, ispričao je Mustajbašić.

Međutim, on ipak smatra da   ne treba pooštriti proceduru, niti zakonske preduslove za ostvarivanje ovih prava, već, kako je rekao,  građani treba da budu malo savjesniji .

„Smatarm da Zakon o socijalnoj i dječijoj zaštiti treba da bude čak i malo fleksibilniji, naročito u dijelu o odricanju od nasljedstva ili zemljišta u gradskom građevinskom reonu. To su sve stvari koje pogađaju naše korisnike, koji su i dalje u stanju socijalne potrebe, ali koje zbog tih stvari ne mogu ostvariti neko od prava iz oblasti socijalne i dječije zaštite“, rekao je direktor bjelopoljskog Centra za socijalni rad.

Mustajbašićje danas napomenuo i da ovaj Centar ima jako dobro saradnju sa loklanom upravom, ali i NVO sektorom, te da je ta saradnju rezultirala brojnim uspješnim projketima, koji su za cilj imali da unaprijed kavlitet života ugroženih članova našeg društva.

Pored Centra za podršku djeci i porodici, Dnevnog centra „Tisa“, Doma starih, Upravom policije, Mustajbašić je pomenuo i saradnju sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja i UNDP-OM, koja je rezultirala projektom „Pomoć u kući za stare“.

Kako je kazao, ove godine će biti sproveden po četvrti put, a planirano je da i ovaj put projektom bude obuhvaćeno 150korisnika i 15 gerontodomaćica.

„O upsjehu projekta govori to što se realizuje po četvrti put i to je samo dio onoga što ćemo raditi u budućnosti kako bi pružili  pomoć socijalno ugroženim porodicama i licima, kako bi se njihove teškoće prevazišle ili ublažile“, zaključio je Mustajbašić.

AUDIO SNIMAK

Autorka: Sanja Čujovic

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Dalibor Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE