Bakija: U mjesnom centru Lozna sve više napuštenih kuća (video)

Mjesni centar Lozna još 1946.godine imao je status opštine i bio razvijeni administrativni centar u koji se dolazilo iz mnogih krajeva i tražilo zaposlenje.

Danas, 73 godine kasnije, na ovom području ne živi se ni približno onako kako se tada živjelo, a stanovnika je sve manje, kazao je Hakim  Bakija, zamjenik predsjednika Savjeta MZ Lozna. Gostujući u emisiji “O mjesnim centrima” Radija Bijelo Polje, on je istakao da se u tom kraju ranije živjelo “punim plućima”.  

Hakim  Bakija, zamjenik predsjednika Savjeta MZ Lozna

“Postojala je stanica policije, ambulanta, osnovna škola, mjesna kancelarija, Dom kulture, pekara, kuhinja, bojadžinica, vunovlačara, ugostiteljski i trgovinski objekti. U Loznoj se živjelo dobro sve do početka devedestih godina. U fabrici sportske obuće “Lenka” koja je otvorena 1981. godine, bilo zaposleno više od 150 radnika uglavnom mještana, sa ličnim dohotkom oko tri i po hiljade maraka. Mnogo je brakova u to vrijeme zasnovano a dječja graja čula se svuda.  Danas, nažalost, ne samo da se ne živi ni približno onim životom, veće je i sve manje djece. Omladina odlazi u inostranstvo u potrazi za boljim životm, a mnoge kuće ostaju prazne, prepuštene zubu vremena”, kaže Bakija, dodajući da ne zna šta je uzrok tome.

Hakim  Bakija, zamjenik predsjednika Savjeta MZ Lozna u emisiji "O mjesnim zajednicama"

Možda su  kaže, sami mještani  krivi, a možda su i političke i ekonomske prilike dovele do toga da se danas u selima život gasi. “Novo mjesno rukovodstvo čiji sam i ja član, učinilo je da se opet u našem kraju, koliko-toliko dobro živi. Zahvaljujući pomoći  lokalne samouprave, ulaže se u ovo područje, a prioritet nam je asfaltiranje puteva do svakog sela i zaseoka. Još 1981. godine, samodoprinosima smo obezbijedili sredstva za izradu projekta putnog pravca Lozna-Trubina-Crniš, jer su se mještani tih sela bavili isključivo pojoprivredom, i taj put im je bio od životne važnosti. Upravo je nedostatak putne mreže razlog što su ta dva sela ostala prazna, osim šest-sedam domaćinstava koliko ih sada.  

Prema tim selima je asfaltirano oko 3 km puta a preostalo je da se asfaltira još 2,5 km do Crniša i kilometar i po do Trubine,  da bi se spojila ta dva kraka. Takođe, neophodno je asfaltiranje dionice puta  Sajkovac-Bare i oko kilometer puta Bioča-Zenica”, naglašava Bakija, dodajući da su postojeći  putevi u dosta ložem stanju, uglavnom zbog nebrige mještana.

 

Repriza emisije “O mjesnim centrima” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska relaizacija: Milan Knežević

Audio obrada: Sanida Kajević

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Bez saglasnosti Redakcije zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa veb portala Radija Bijelo