„Probaj i ti“ – Dobrovoljno služenje vojnog roka promovisano i u Bijelom Polju (video)

Ministarstvo odbrane Crne Gore  organizovalo je danas u Bijelom Polju promociju dobrovoljnog služenja vojnog roka.

Naime, Ministastvo odbrane je još 21. januara raspisalo javni oglas za 50 lica, a građani su u direktnom razgovoru sa predstanicima Ministarstva i VCG imali priliku da se informišu o svim detaljima ovog važnog projekta”.

Kapetan Ratko Ćosović iz Direkcije za organizaciju i odbrambene pripreme, kazao je da je oglas za dobrovoljno služenje vojnog roka otvoren do 5. februara, a pravo da konkurišu imaju svi zainteresovani mladići i djevojke, koji nijesu mlađi od 18 i koji nisu stariji od 25 godina.

„Uslovi koje moraju ispuniti jesu da su crnogorski državljani,  da nemaju državljanstvo druge države, da su zdravstveno i psihološki sposobni za ulazak u Vojsku Crne Gore, kao i da se protiv njih ne vodi krivični postupak“, saopštio je danas Ćosović.

Prema njegovim riječima zadovoljni su dosadašnjim brojem pristiglih prijava, a promocija dobrovoljnog služenja vojnog roka biće sjutra organizovana i u Baru, tako da se nadaju da će broj prijava biti još veći.

,,Ovo je već treća tribina koju je Ministarstvo odbrane organizovalo. Prije ovoga smo bili u Nikšiću, Pljevljima, a sjutra završavamo u Baru. Nakon otvaranja pristigle dokumentacije sprovešće se prozivanje kandidata, koje će se vršiti na osnovu odluke koju donosi Ministarstvo. Lica će se podvrgavati provjeri fizičkih sposobnosti, zdravstvenom pregledu i intervjuu, a nakon toga će se donijeti odluka o izboru 50 najboljih kandidata“, pojasnio je kapetan Ratko Ćosović.

On je saopštio da će se dobrovoljno služenje vojnog roka obavljati u kasarni “Milovan Šaranović“ u Danilovgradu i da će trajati tri mjeseca.

Devetnaestogodišnja Nikoleta Sošić jedna je od zainteresovanih za služenje vojnog roka, a kako je kazala za Radio Bijelo Polje, oduvijek je fascinirala hrabrost vojnika, spremnih da se žrtvuju za svoj narod i državu.

„Ovo je svakako jedan veliki izazov za mene, ali ja sam neko ko voli izazove, tako da ću se sigurno prijaviti i pokušati. Uvijek sam čitala o vojsci, informisala se, gledala brojne emisije i filmove, a sada konačno imam priliku i da se oprobam u tome, pa se nadam da ću uspjeti“, kazala je Nikoleta.

Služenje vojnog roka veliki je izazov i za Todora Jovanovića, a kako je kazao, to je i jedan od najboljih načina za razvijanje psihičke stabilnosti i fizičke pripremljenosti.

„Razvijanje psihofizičkih referenci, sticanje radnih navika, disciplina, vještine rukovanja i upotrebe naoružanja, sve je ono što možemo naučiti tokom služenja vojnog roka, zato mislim da je ovo nevjerovatna prilika za sve mlade i hrabre ljude, koji njeguju  osjećaj lojalnosti i patriotizma i koji su spremni da nauče sve o  bogatoj vojnoj tradiciji Crne Gore“, kazao je Jovanović.

Velid Kovačević kaže da je još kao dječak maštao o tome da bude vojnik.

„I evo sada mi se pružila prilika da taj san i ostvarim. Volju i želju imam, nadam se da ću ispuniti i druge uslove i da ću uspjeti da se nađem među 50 najboljih. Titula vojnika je nešto jako ozbiljno i veliko, služiti svojoj državi je velika čast i nadam se da ću je jednog dana i dobiti“, kazao je Velid.

Služenje vojnog roka uvodi se 13 godina nakon što je Vojska Crne Gore ukinula ovu obavezu.

 

ANKETA

 

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić, Darko Braič

Anketu snimio: Bojan Šutović

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE