Guitar fest utkan u kulturnu razglednicu Bijelog Polja (video)

Bijelo Polje je grad bogate kulture sa već utemeljenim kulturnim manifestacijama poznatim i van Crne Gore, a od prošle godine bogatiji je za još jedan festival -  Festival klasične gitare, koji će se 5. i 6. aprila održati po drugi put.

Guitar fest već je postao dio kulturne festivalske razglednice Bijelog Polja, a kako su danas kazale profesorica gitare, Milena Vračarić Zaimović i profesorica klavira, Mirela Mekić, u Školi za osnovno muzičko obrazvanje uvjereni su da će ova muzička manifetsacija prerasti u tradicionalnu.

Gostujući u emisiji “Start Art”, Radija Bijelo Polje, profesrica Vračarić - Zaimović  saopštila je da je prijavljivanje kandidata za ovu regionalnu manifestaciju počelo prije dva dana i da će trajati do 23. marta.

“Festival je međunarodnog karaktera, tako da se mogu prijaviti djeca ne samo iz Crne Gore, već i iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine. Festival se oragnizuje po drugi put, tako da se nadamo da ćemo u budućnosti imati još veću podršku od kolega iz regiona. Mogu se prijaviti samo učenici osnovnih muzičkih škola, još uvijek nijesmo skupili hrabrost da uključimo i starije, ali to ne znači da vremenom nećemo proširiti takmičenje i za starije grupe”, kazala je danas profesrica Vračarić – Zaimović, dodajući da sve potrebne informacije za prijavljivanje kandidati mogu pronaći na zvaničnoj facebook stranici festivala – Guitar fest Bijelo Polje, kao i da će nakon prijavljivanja, 30. marta na zvaničnoj stranici festivala biti objavljen redosljed nastupa takmičara.

Takmičenje će se kao i prošle godine održati u dvije discipline – gitara solo i kamerni sastavi, a od ove, kako je saopštila Vračarić - Zaimović  takmičari će morati da plaćaju kotizaciju.

“Za solo gitaru iznosi 15 evra po takmičaru, a za kamerne ansamble sa gitarom - 10 evra po članu ansambla. To je neki simbolični iznos, koji svako može izdvojiti”, dodala je profesorica gitare.

Ona je kazala da već imaju najavljene kandidature, pa se nadaju velikom odzivu djece.

“U svakodnevnom smo kontaktu sa kolegama, ali mislim da su društvene mreže u ovom trenutku najbolji način promocije. Već imamo najavljene kandidature i vjerujemo da će ih biti sve više”, kazala je Vračarić-Zaimović.

Da će premšiti brojku od prošle godine uvjerena je i  profesorica klavira, Mirela Mekić.

“Nadam se da ćemo uspjeti da premašimo brojku od prošle godine i da ćemo imati minimum 50 učesnika, jer iako nemamo drugu tradiciju postojanja, ovo je manifestacija regionalnog karaktera i očekujemo takmičare iz svih država regiona”, podvukla je Mekić.

Guitar fest će kao i prošle godine trajati dva dana, a kako je kazala Mekić, prvi dan je revijalnog, a drugi takmičarskog karaktera.

“Festival će početi 5. aprila i svečano će ga otvoriti duo gitare Srđan Bulatović i Darko Nikčević. To je internacionalni poznat i priznati duo, koji je nastupio u svim većim svjetskim koncertnim salama, tako da nam je čast što će svojim dolaskom uveličati našu manifestaciju”, najavila je Mekić, napominjući da će koncert početi u 19 sati u velikoj sali Centra za kulturu.

Drugi dan je takmičarskog karaktera, a kako je pojasnila Mekić, tek će po završetku prijava znati tok takmičenja.

“Čekamo da vidimo koliko će se njih prijaviti, da bi osmislili tok takmičenja. Kandidati će se takmičiti u dvije kategorije - solo gitara (bebi kategorija, prva, druga i treća) i kamerni ansambli sa gitarom (prva I druga kategorija). Takođe, isplanirali smo i koncert za pobjednike, a druge takmičarske večeri biće uručene I nagrade u vidu muzičkog materijala –žice, note, stopice i slično”, dodala je profesorica klavira.  

O najboljima će odlučivati Borjan Radović i Nikola Pejović iz Crne Gore, kao i Vera Bakiš iz Srbije.

“To su priznata imena iz svijeta muzike, znamo da neće imati lak zadatak, ali to su zaista najbolji stručnjaci, koji će djeci umjeti da daju dobre savjete I kritike”, kazala je Mekić.

Organizacioni odbor festivala čine i direktorica Škole za osnovno muzičko obrazovanje, Jasmila Hot, profesorice Sanja Božanović i Julka Vukićević, a kako su danas poručile Milena Vračarić Zaimović i Mirela Mekić, drugi Guitar fest svakako će proteći u prijatnoj atmoferi, jer je to ono što ga izdvaja i čini drugačijim od ostalih manifestacija.

AUDIO SNIMAK

Autorka: Sanja Čujovic

Foto i video: Darko Braič

Tonska realizacija: Dalibor Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE