Skrining hromozomopatija obavezan u prvim mjesecima trudnoće (video)

Svaka žena bez obzira na godine, rasu ili podneblje ima rizik da njeno dijete ima poremećaj hromozoma. Stoga se svim trudnicama preporučuje skrining hromozomopatije kojima bi se, već u prvim mjesecima trudnoće, utvrdili mogući poremećaji u nasljednim osnovama djeteta.

Gostujući u emisiji “Tajne zdravlja” Radija Bijelo Polje, dr Ivan Bošković, specijalista ginekologije i akušerstva i supspecijalista perinatologije, kazao je da su hromozomopatije poremećaji hromozoma, a kao najčešći ovakav poremećaj kod živorođene djece naveo je trizomiju 21, odnosno Daunov sindrom. 

“Kada imate procese koji se često ponavljaju nemoguće je izbjeći greške, koje rezultiraju mutacijama. Svakodnevno se praksi mogu čuti osobe koje kažu da su zdrave, pa je nepotreban bilo kakav skrining na hromozomopatije, a ustvari nijesu svjesni činjenice, da najveći broj hromozopmopatija nastaje slučajno i uglavnom se radi o mutacijama. Kada je riječ o trizomiji 21, u pitanju su  hromozomopatije na koje  čak prisustvo u porodici nema veliki uticaj. Tako, ukoliko je majka rodila dijete sa Daunovim sindromom, njena šansa da u sljedećoj trudnoći rodi dijete sa ovim sindromom uvećena je samo jedan posto, u odnosu na opštu populaciju”, ističe dr Bošković, dodajući i da su hromozomopatije česte i kod onih koji su se više puta ostvarili kao roditelji. Šanse za nastanak nekog problema kaže, uvećavaju se sa brojem trudnoća.

Govoreći o skriningu hromozomopatija, dr Bošković kaže  da se radi o postupku ili proceduri kojom se identifikuje  povećan rizik za nastanak nekog problema, kod određene grupe  ili pojedinaca, podsjećajući da su u pitanju ultrazvuk, Dabl i Tripl  test. U slučajevima povećenog  rizika za nastanak hromozomopatije osoba se upućuje na određene dijagnostičke postupke.

Repriza emisije “Tajne zdravlja” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15

 

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska relaizacija: Zoran Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE