Smolović: Nije nam prioritet sportski rezultat, već kvalitetna infrastruktura

Bijelo Polje je grad sporta sa dugom i kvalitetnom tradicijom, a lokalna uprava će nastaviti da ulaže u sportsku infrastrukturu i da radi na njegovoj promociji i afiramaciji, poručio je danas predjsednik Opštine, Petar Smolović.

Na tradicionalnoj svečanosti dodjele nagrada i priznanja za rezultate postignute u 2018. godini, predsjednik Smolović je saopštio da godišnje Opština ulaže 600 hiljada eura u sport, te da se  budžet kontinuirano povećava, minimum za 10 % godišnje.

“Cijeli budžet od prošle godine smo ispoštovali i čak premašili za 10 %. Svima smo ravnomjerneo isplaćivali novac na likvidne raučune u dvanaestomjesečnim tranšama, a sve što radimo – radimo javno i transpranetno, preko javnih oglasa i komisija”, kazao je danas Smolović.

Predsjednik Smolović je saopštio da je godina za nama bila jako uspješna, te da o razvoju sporta najbolje govori podatak da je trenutno registrovano 38 sportskih klubova.

“Veoma važno nam je bilo da to registrujemo po novom Zakonu o sportu, koji je nedavno stupio na snagu, a koji je mnogo oštriji. Iako smo se mi na početku bunili, prvi ja, jednostavno se pokazalo da ovaj Zakon ima svojih boljih strana.  Sada imamo 38 registrovanih klubova, u kojima nastupa 2 100 registrovanih sportista. Imamo 72 trenera, 45 sportskih radnika, 52 Bjelopoljca su na širem spisku reprezentacije. Kada se sve to sabere oko 2 500 ljudi se aktivno bavi sportom u Bijelom Polju, što je zaista u odnosu na procenat broja stanovništva, zaista velika brojka”, podvukao je prvi čovjek bjelopoljske opštine.

On je naveo da je obaveza lokalne uprave da poboljša infrastrukturu, da izdvoji sredstva za razvoj sporta, kao i da radi na njegovoj promociji i afiramaaciji.

“Nije opštinska funkcija stopostotno finansiranje sporta, već sufinansiranje, što se i navodi u  novom Zakonu o sportu. Moramo na zdravim ekonsmskim osnovama graditi sportske organizacije, koje moraju da budu zdrava privredna društva, koja su profitabilna i koja dugoročno zarađuju”, rekao je Smolović.

Kako je danas poručio, infrastrukturni kapaciteti u narednoj godini će biti mnogo veći i bolji.

“Završili smo kompletnu projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju gradskog stadiona, da bi mogli da kandidujemo kod FSCG koji će izvršiti rekonstrukciju stadiona i uložiti preko million eura.Završili smo projektnu dokumentaciju i za rekonstrkciju atletske staze, projekat vrijedan oko 200 hiljada eura i kandidovali smo ga Ateletskom savezu Crne Gore. U toku su pregovori sa njima, ove godine je prioritet bio Bar, zbog održavanja Mediteranskih igara, ali vjerujem da ćemo sledeće godine mi biti na prvom mjestu, kandidovaćemo se za organizaciju MOSI igrara i to će biti preduslov za rekonstrukciju staze”, saopštio je predsjednik Opštine Bijelo Polje.

Smolović je podsjetio da je država preuzela sportsku halu, ali da nam je ustupila na korišćenje.

“Mi imamo obavezu određenog ulaganja, ai to je naš interes. Već raspisujemo tender da saniramo krov na hali, da popravimo sistem grijanja, postavićemo video nadzor, obezbijedićemo parking”, dodao je on.

Predsjednik je ukazao danas i na važnost školskog sporta.

“ U svim školskim salama mogu se držati pomoćni treninzi I održavati manja sportska takmičenja. U ovoj godini se već renovira OŠ “Marko Miljanov”, to smo zajedno uradili sa Ministarstvom prosvjete i Ministarstvom sporta, tako da će180 hiljada biti ulaženo u rekonstrukciju sale u toj školi. U međuvremenu za ovu godinu smo kandidovali dvije sportske sale u Srednjoj stručnoj i Srednjoj elektro-ekonomskoj školi. Škola u Njegnjevu je jedina koja nema sportsku salu, tako projektujemo i tu salu, koja je već ušla u budžet Direkcije javnih radova, sa preko 500 hiljada. Izgranjom nove škole “Dušan Korać”, vrijendosti 5,5 miliona eura, dobićemo još jednu novu i modern opremljenu salu”, naveo je Smolović, napominjući i da je zavrešn i prezentovan projekat malih terena na Patkovoj otoci.

Predsjednik Opštine je danas poručio da nam nijesu sportski rezultati isključivi cilj, već  da je najvažnije  obezbijedimo kvalitetnu infrastrukturu za mlade sportiste.

“Nikada nijesam bio opterećen sportskim rezultatima, mnogo je bitnije imati dobru infrastrukturu, naše trenere, uspješnu djecu i tako napredovati. Njavažnije nam je da nam  djeca niesu na ulici, da zdravo žive i da Bijelo Polje polako vrati sportsku slavu”, zaključio je predsjednik Smolović.

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić, Darko Braič

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE