Knjiga daje doprinos shvatanju svijeta i života

Javna ustanova "Ratkovićeve večeri poezije" organizovala  je večeras promociju knjige "Riječ o riječi" prof. doc Mirka Jakovljevića.

O knjizi su govorili direktor Direktorata za medije Crne Gore Željko Rutović, professor književnosti Zoran Bošković, i direktor JU "Ratkovićeve večeri poezije" Kemal Musić.

Ističući da danas živimo u doba krize riječi, pri tom ne misleći samo na krizu i fenomen riječi kao filozofsku kategoriju istinitosti ili datosti određenih stvari u vremenu iprostoru, već riječi kao sveukupnog civilizacijskog pojma koji je utemeljio civilizaciju u kojoj živimo, Rutović je kazao da se danas riječi  brzo zaboravljaju, olako daju i još lakše obećavaju, a bez etičke I estetičke odgovornosti prema značenju I modifikaciji riječi. Rutović dodaje da je danas vrlo malo vlasnika nad svojim riječima, te da se zato moramo vratiti sušastvu svoje riječi i vladati sa izgovorenom i napisanom riječju.

“Zato vidim ovu knjigu kao simboličan i afirmativan doprinos kazivanju vrijednosti same riječi. Mirka Jakovljevića kao kolegu, djelatnika i kao jednu polivalentnu intelektualnu ličnost uvažavam i cijenim i vjerujem da je njegova Riječ o riječi jedna snažna intelektualna provokacija na propitivanje svih nas pojedinačno: kakve su naše riječi, kako se te riječi i zbog čega šire, da li nosimo odgovornost zbog riječi i da li mi stanujemo u riječi. Ako ne stanujemo u riječi onda u tradicionalnom kazivanju još manje stanujemo u onome što je obilježeno od strane Marka Miljanova” kazao je Rutović.

Prema riječima profesora književnosti Zorana Boškovića knjiga Mirka Jakovljevića je uskostručna i namijenjena je svim intelektualcima koji se bave pisanom riječi.

“U samom sadržaju knjige vidimo da Jakovljević ne stoji na jednom mjestu već je njegova širina zaista impozantna: od medija, medijske politike, zatim prelazi na analizu medijskih časopisa, uzima u obzir jedan vrlo značajni fenomen na medijskom prostoru ex Jugoslavije vrši analizu medijskih dijaloga i oni predstavljaju jedno kultno štivo ne samo za biblioteke već za fakultete i univerzitete koji se bave novinarstvom kazao je Bošković i dodao da Jakovljević u svojoj knjizi daje prostora i prozi i poeziji ostvarenih autora, ali daje podsticaj i piscima koji prvi put objavljuju svoja književna djela.

Prema riječima književnika i direktora JU Ratkovićeve večeri poezije Kemala Musića kroz knjigu „Riječ o riječi“ uočava se širok spektar interesovanja Mirka Jakovljevića i nesumnjivo poznavanje medija, kuture, komunikologije i književnosti.

“Zbog toga ova knjiga daje doprinos shvatanju svijeta i života. U ovoj knjizi o knjigama Jakovljević ispituje pojedinačne funkcije sastavnih djelova knjiga Ratka Božovića, Željka Rutovića, Slava Kukića, Vedada Barakovića, Divne Vuksanović, Seada Alića, Boža Bulatovića, Dragana Mitovog Đurovića, Janka Vujisića, Milenka Ratkovića, Dobrivoja Stanojevića, Ljubice Zeković, Radojice Grbe, Lazara Minića, Vladimira Zindovića, Novice Đurića, Veljka Vukadinovića, Zorana Rakočevića, Radomira Perišića, Kemala Musića, Nataše Karadžić, Nova Ćorića, Donke Marković, Budimira Vukadinovića, Rodoljuba Ćorića, Milovana Raonića Karsona, Veselina Konjevića, Blage Žurić, Velimira Ralevića i Nataše Žurić. Dakle, kao što vidimo, pred Jakovljevićem je bio veliki, ozbiljan i odgovoran posao. Jer, javno izogovorena riječ je najjače oružje. A kada se potegne riječ o riječi, onda se suočavamo sa snagom misli, snagom mudrosti i odgovornošću izgovorenog” naveo je Musić.

Knjiga Mirka Jakovljevića sadrži oko pedeset kritičkih osvrta na određene knjige autora sa prostora bivše Jugoslavije, ali i analizira poetske i prozne knjige, stručne knjige, monografije, časopise i zbornike.

“Knjiga Riječ o riječi je moj skromni doprinos razvoju kulture na sjeveru Crne Gore, gdje sam objavio svoje recenzije I prikaze knjiga objedinio i sabrao u ovo izdanje. Posebnu zahvalnost upućujem Ministarstvu kultture što uvijek prepozna prave vrijednosti I Željku Rutoviću I Zoranu Boškoviću na čija sam slova o ovom izdanju posebno ponoson” kazao je Jakovljević.

Medijator promocije bio je rukovodilac gradske biblioteke Edin Smailović.

Autorka I foto Vanja Šabanović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE