Obezbijediti uslove za učešće OSI u političkom i javnom životu (video)

Političke partije i grupacije trebale bi u okviru svojih programa da obezbijede uslove i podstiču veće i adekvatnije učešće osoba sa invaliditetom u političkom životu, smatra Dragana Božović iz Udruženja za podršku OSI.

Gostujući u emisji „Osnaživanje i integracija osoba sa invaliditetom“, Radija Bijelo Polje, Božović je istakla da rijetko koja politička partija na lokalnom nivou u svojim redovima ima lica sa invaliditetom, te da upravo to potvrđuje da je uključenost OSI u politički i javni život zajednice veoma niska.

„Upravo taj odnos političkih partija prema licima sa invaliditetom nas je i podstakao da pokrenemo ovaj projekat, da pokažemo da lica sa invaliditetom mogu i treba da budu uključena u te procese. Zato smo organizovali i trodnevni seminar kako bi predstavnike političkih partija upoznali sa Konvencijom UN o pravima OSI, odnosno, kako bi na pravi način razumjeli pojam diskriminacije, a potom je eliminisali u svom radu. Takođe, na seminaru su učestvovali i lokalni službenici i namještenici, zaposleni u Centru za socijalni rad, Zavodu za zapošljavanje, lokalnoj samoupravi, tužilaštvu, sudstvu, odnosno svim institucijama u kojima OSI ostvaruju ili bar pokušavaju da ostvare svoja prava“, kazala je Božović.

Kako je istakla, ako određena politička partija ima u svom članstvu osobu sa invaliditetom, ona ne može da zastupa i zagovara prava te grupacije, jer uglavnom institucije u kojima se kreiraju  politike i zakoni nijesu pristupačne, niti prilagođene za OSI.

„Primjera radi, ako je riječ o osobi koja je teže pokretljiva, odnosno koristi neko ortopedsko pomagalo, ona čak ni može aktivno učestvovati u radu opštinskog parlamenta, jer nije prilagođen osobama sa invaliditetom, što je takođe vid dikriminacije“, podvukla je Božović.

Ipak, očekuje da će nakon seminara političke partije imati više senzibiliteta, te da će na adekvatniji način kreirati ambijent i politike za zaštitu prava lica sa invaliditetom.

„Samo učešće na seminaru je prvi korak ka rješavanju ovog problema i bili smo negdje i iznenađeni odzivom, ali naravno da nam je žao što nijesmo naišli na razumijevanje baš svih političkih partija“, dodala je Dragana Božović iz Udruženja za podršku OSI.

Božović je kazala i da je neophodno licima sa invaliditetom obezbijediti servise podrške.

„Prije svega servis personalne asistencije za sve OSI koje su socijalno uključene, ali posebno i servis  tumača gestovnog govora, jer su osobe oštećenog sluha dvostruko diskriminisane“, kazala je ona.

To se, kako je navela, nalazi i među preporukama i zaključcima donesenim nakon seminara.

„Snaženje lokalnih organizacija, jačanje kapaciteta lokalne samouprave za planiranje, pripremu i sprovođenje politika i mjera na način propisan i usklađen s Konvencijom UN o pravima OSI; usklađivanje javnih politika sa Konvencijom u cilju dostizanja međunarodnih standarda u garancijama i primjeni prava OSI; obezbjeđivanje usluge podrške za život u zajednici za OSI, ali i članove njihovih porodica, posebno roditelje kako bi prihvatili invaliditet i osnažili se za adekvatno postupanje, ali i zagovaranje prava djece... To su samo neke od preporuka, kojima ćemo se voditi u našem daljem radu“, poručila je Božović.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Milan Knežević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE