Budući arhitekta Alden Bajramspahić na usavršavanju u Mariboru (video)

Iako je svoje obrazovanje započeo u Podgorici, Bjelopoljac Alden Bajramspahić dobio je priliku da školovanje iz oblasti arhitekture nastavi u Sloveniji. 

Bajramspahić svakodnevno priprema magistarski projekat o kulturnom centru usmjerenom na pozorište, uz osmočasovni rad na tamošnjem Arhitektonskom birou, a o svojim iskustvima govorio je u emisiji ,,Student“, Radija Bijelo Polje, putem zoom aplikacije.

Bajramspahić se prisjeća da je oduvijek želio da dobije mjesto na magistarskim studijama u Sloveniji.

,,Studentski život u Sloveniji drugačiji je nego kod nas. Sistem je veoma dobro organizovan, postoji dosta beneficija koje rado iskorištavamo. Jedan od dobro razrađenih sistema jesu i servisi za studente, preko kojih se zapošljavaju u bilo kojm firmama, tako da sam zaista zadovoljan onim što sam doživio u Mariboru“, naveo je on.

Tokom magistarskih studija, Bajramspahić je pola godine proveo u Španiji, na razmjeni studenata.

,,Jedno zaista lijepo iskustvo za mene, treći sistem školovanja, totalno različit u odnosu na prve koje sam prošao. Jedina neprijatnost bila je ta što sam u Španiji boravio tokom epidemije korona virusa, pa sam veći dio moram online da završim“, dodao je Alden.

Arhitektura je za Bajramspahića, kako kaže, umjetnost.

,,Predan sam arhitekturi od samog početka, jeste iscrpljujuće, ali ako nešto volite onda se za to i zalažete. Sa radošću radim svaki naredni projekat, jer mi je ova oblast ušla ,,pod kožu“. Bilo je dosta odricanja i truda, ali ukoliko je cilj uspješan onda je sve lakše“, pojašnjava Bajramspahić.

Upoređujući sistem obrazovanja u Crnoj Gori i Sloveniji, Bajramspahić ističe da se u Mariboru više koristi praksa i pretenduje se modernom stilu, što mu je, kaže, umnogome pomoglo da lakše izučava oblast arhitekture.

Alden Bajramspahić u emisiji ,,Student“, Radija Bijelo Polje, savjetovao je mlade da gledaju pozitivno na život.

,,U Crnoj Gori smo zarobljeni u kavezu, iz kojeg nije jednostavno izaći, tako da mi sami ukoliko donesemo odluku da ga napustimo – to može da se desi. Cijeli put do tog koraka je veliki, ali vrijedi. U Bijelom Polju ima dosta potencijala, i zasiat bih volio da moji mladi sugrađani jednog dana uspiju u svojim namjerama i planovima“, zaključio je Bajramspahić.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Eldina Bećirović

Foto: prt/scr, privatna arhiva

Audio obrada: Sanida Kajević

Video obrada: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE