Rabrenović: Kroz serijale REFESTICON 2020 njegujemo i čuvamo kulturnu baštinu regiona (VIDEO)

Promocija serijala Radija Bijelo Polje REFESTICON 2020, održana je danas u okviru ovogodišnjeg festivala u Kući Rista Ratkovića, putem online platformi.

O konceptu serijala i misiji koju Lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje obavlja u okviru projekta REFESTICON govorila je direktorica ovog medijskog servisa dr Andrijana Rabrenović. Predstavljaći serijale direktorica je navela da kroz njih pokušavaju da afirmišu kulturu - kao nit koja spaja ne samo građane Bijelog Polja i Crne Gore, već i one iz  regiona i inostranstva.

,,Uvijek nađemo zajedničku temu, a književnost, kultura i pisanje su oblasti u kojima se svi mogu povezati i predstaviti države iz kojih dolaze u najboljem svijetlu. To što serijal BESTSELER postoji nekoliko godina znači da smo na pravom putu i da treba nastaviti sa ovim konceptom emisija. Od izuzetne važnosti je i serijal ,,Putevima Ilira”, kada govorimo o 2020. godini čiji je autor profesor istorije Boban Šestović. Tema ovogodišnjeg REFESTICON-a je Kraljevstvo Ilira, Iliri kao narod koji je naseljavao nekada prostor Balkana, i zanimljivo je  da poslije toliko vremena oni budu kopča koja povezuje nas koji živimo na ovim prostorima. Poslije toliko godina možemo da kažemo da mi imamo zajedničku kulturnu baštinu, trebamo da je njegujemo i čuvamo. Iliri su odlična tema za istraživanje, i inspiracija za sve koji su se uključili u naše ovogodišnje konkurse za pisanje kratkih priča", podvukla je dr Rabrenović. 

Ističe da je REFESTICON multifazni i višemjesečni projekat na kome organizator Radio Bijelo Polje sa partnerima, ne samo iz Crne Gore , već i regiona i inostranstva radi po godinu dana, kako bi, kako je kazala, na kraju dobili cjelokupni projekat, kao finalni proizvod sa svim podaktivnostima koje se u toku godine realizuju.

,,Radio Bijelo Polje je lokalni javni emiter, međutim, mi smo se od 2013. godine posvetili ovom projektu kako bi ispunili jednu od uloga koju imamo kao javni servis a to je proizvodnja, emitovanje, realizovanje i arhiviranje sadržaja iz kulture. Upravo takvim sadržajima su  prožeti serijali Radija Bijelo Polje a vezani su za REFESTICON 2020. Mi kao medijski servis imamo najbolje namjere i pokazujemo dobru praksu kroz obavezni zakonski segment koji moramo ispoštovati a to su kulturni sadržaji. Naučno-obrazovni program je poseban segment radijskog programa, a serijal ,,Putevima Ilira” je sadržaj koji na autentičan način prezentuje istoriju naroda koji su naseljavali Balkan”, zaključila je dr Andrijana Rabrenović.

O koncepciji serijala koji su emitovani na talasima Radija Bijelo Polje, ali i aktuelnim, govorila je glavna i odgovorna urednica ovog medija, Tatjana Tanja Dangubić.

Kazala je da je prvi serijal pod nazivom BESTSELER REFESTICON emitovan početkom februara i koncipiran kao intervju.

,,Putevima Ilira je naš drugi emitovani serijal posvećen  tradiciji, istoriji i kulturi naroda koji su naseljavali prostore Balkana, i to je bila prilika da se podsjetimo ili naučimo nešto novo  o periodu, koji je obilježila žena vladarka, kraljica Teuta, koja je vladala na području današnje Hrvatske, a brojne legende je povezuju i sa područjem Risna.  FLEŠ REFESTICON je treći serijal polučasovnih emisija posvećen umjetnosti i kulturi. Dva puta nedjeljno, na talasima  Radija Bijelo Polje govorili smo o književnosti, filmovima, serijama, stripovima, muzici, festivalima fantastične književnosti i drugim aktuelnostima, koje su objavljene na specijalizovanom web portalu www.refesticon.com”, podsjetila je Dangubić.

U okviru ovog festivala emitovan, podsjetila je, emitovan je  i SOUND TRACK REFESTICON, pa su slušaci, kako je kazala, dva puta sedmično imali priliku da slušaju muziku iz filmova epske i naučne fantastike.

Pored pomenutih, emitovani su i serijali ,,Fantastične price”, i ,,Zmajevi dolaze”.

,,U pitanju su fantastične priče čiji su autori učenici osnovnih i srednjih škola, a koje su  objavljene u prošlogodišnjoj zbirci "Zmajevi dolaze". Nijesmo zaboravili  ni naše najmlađe slušaoce, pa smo i za njih pripremali i emitovali priče iz svijeta fantastike, u okviru serijala”, pojasnila je glavna i odgovorna urednica Radija Bijelo Polje, Tatjana Tanja Dangubić, i dodala da je povratna informacija uvijek bila pozitivna.

,,To je dokaz da smo uradili pravu stvar, i na ovaj način oživjeli sve one fantastične priče, legende i mitove, ne dajući im da padnu u zaborav”, zaključila je Dangubić. 

 

Autorka: Eldina Bećirović 

Foto: Dalibor Rakočević 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE