Bjelopoljskom Domu zdravlja vrijedna oprema u okviru projekta CARES

Bjelopoljskom Domu zdravlja uručeni su ultrazvučni aparati, odgovarajuće sonde, kolposkopi i medicinski instrumenti vrijednosti 27 141 eura, u okviru projekta „CARES - Prekogranične aktivnosti u sektoru reproduktivnog zdravlja“.

Projekat koji je u saradnji sa domovima zdravlja iz Berana, Bijelog Polja, Plava i Rožaja realiuzovala Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore  (FORS), ima za cilj unapređenje kvaliteta usluga u sektoru reproduktivnog zdravlja i informisanje stanovništva o značaju prevencije u očuvanju reproduktivnog zdravlja.

Kako je za Radio Bijelo Polje saopštila Marija Đikanović iz Fondacije za razvoj sjevera Crne Gore, projekat je sproveden nakon istraživanja o svijesti žena kod reproduktivnog zdravlja.

,,To je jedan od razloga zašto smo pokrenuli ovaj projekat, jer podaci istraživanja nijesu nimalo zadovoljavajući. 41 ispitanica je odgovorila da nikada nije uradila preventivni ginekološki pregled, njih 38 nikada nije uradilo ultrazvučni pregled, a 48 % nikada nijesu uradilo mamografski pregled“, istakla je Đikanović.

Kako je navela, kroz projekat je vršena i kampanja u kojoj su pozivali žene da obave preventivne preglede.

,,Organizovani su indirektni pozivi, predavanja za učenike ali i kampanje putem TV i radio emisija, i na taj način smo željeli da podignemo svijest žena o značaju obavljanja prevencije. Direktno su zakazivani i pregledi dojke i grlića materica kod žena“, naglasila je ona.

Ostale projektne aktivnosti uključivale su organizovanje preventivnih ginekoloških pregleda i pregleda dojki za žene iz ciljnih opština, kampanju informisanja o značaju prevencije u očuvanju reproduktivnog zdravlja, sa naglaskom na prevenciju karcinoma dojke i karcinoma grlića materice, prekograničnu konferenciju na temu Unapređivanje reproduktivnog zdravlja i sl.

FORS Montenegro – Fondacije za razvoj sjevera Crne Gore koja je u saradnji sa domovima zdravlja iz Berana, Bijelog Polja, Plava i Rožaja

Projekat „CARES-Cross-border Actions in the Reproductive Health Sector/Prekogranične aktivnosti u sektoru reproduktivnog zdravlja“, završava se krajem godine, a sproveden je u Andrijevici, Beranama, Bijelom Polju, Gusinju, Petnjici, Plavu, Kolašinu, Mojkovcu i Rožajama.  U okviru projekta domovima zdravlja na sjeveru Crne Gore uručena je oprema u ukupnoj vrijednosti od  oko 87 000 eura.

Projekat „CARES-Cross-border Actions in the Reproductive Health Sector/Prekogranične aktivnosti u sektoru reproduktivnog zdravlja“ finansira Evropska unija kroz Program prekogranične saradnje Crna Gora-Kosovo, a u Crnoj Gori sufinansira Ministarstvo javne uprave.

Autorka: Eldina Bećirović

Foto: Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore  (FORS)

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.