Za zapošljavanje OSI u Bijelom Polju utrošeno preko 770 hiljada eura (video)

Više od 180 lica sa invaliditetom sa teritorije bjelopoljske opštine bilo je uključeno u 15 projekata koje je Zavod za zapošljavanje Crne Gore ove godine podržao sa preko 770 hiljada eura, saopštila je viša savjetanica za rad sa poslodavcima u Birou rada Bijelo Polje, Jadranka Rakonjac.

Gostujući u emisiji „Osnaživanje i integracija osoba sa invaliditetom“, Rakonjac je istakla da je Zavod, kao institucija koja se bavi rješavanjem problema nezaposlenosti, i ove godine realizovao niz programa u cilju kreiranja boljeg ambijenta za zapošljavanje OSI.

„Postoji niz programa, kao i mjera aktivne politike zapošljavanja, u koje se mogu uključiti sva lica, pa tako i ona sa invaliditetom. Međutim, evidentno je, a to pokazuju i statistički podaci, da se najveći broj OSI angažuje upravo kroz projekte koje Zavod finansira“, navela je Rakonjac.

Ona je naglasila da je u okviru javnnog poziva, koji je bio raspisan još u februaru, bilo podržano 15 projekata za opštinu Bijelo Polje, a svi oni su imali za cilj unapređenje profesionalne rehabilitacije i zapošljavanje lica sa invaliditetom.

„Pored toga što su projekti finansijski podržani, pružali smo i savjetodavnu podršku, kroz angažovanje mentora. Za svaki projekat je bila formirana i Komisija koja je zadužena za praćenje realizacije projekta. Njen zadatak je da prati projektne aktivnosti, sačinjava izvještaje, vrši neposredan uvid u dokumentaciju, kao i da na terenu razgovara sa izvođačima, partnerima, kao i učesnicima, odnosno licima sa invaliditeom“, navela je viša savjetnica za rad sa poslodavcima u Birou rada Bijelo Polje.

Rakonjac je saopštila i da se povećava broj poslodavaca koji zapošljavaju OSI.

„Oko 200 poslodavaca u Bijelom Polju koristi te subvencije, tako da je uposleno preko 300 lica sa invaliditetom, što je izuzetan podatak koji potvrđuje kvalitet ove stimulativne mjera koja podrazumijeva subencioniranje zarada od strane Zavoda“, navela je ona, podsjećajući da poslodavci koji zapošljavaju OSI ostvaruju pravo  na subvenciju koja iznosi 75 % od ukupne bruto zarade za ono lice kojem je procenat invaliditeta veći od 50 %.

Napomenula je i da se uglavnom lica sa invaliditetom angažuju na radnim mjestima kao što su računovodstveni i administrativni radnik, vulkanizer, radnici u trgovini, portiri, domari, higijeničari, a dosadašnje iskustvo je pokazalo da su jako zadovoljni.

Viša savjetnica za rad sa poslodavcima kazala je i da se trenutno na evidenciji Biroa rada Bijelo Polje nalaze 882 lica sa invalidietom, kojima je status utvrđen prema odluci nadležne Komisije.

„Zato ćemo i u narednom periodu raditi na kreiranju mjera koje će doprinijeti prevazilaženju prepreka sa kojima se OSI suočavaju prilikom  zapošljavanja. Moramo svi zajedno i Zavod za zapošljavanje, ali i institucije i organizacije koje se bave pitanjima OSI, raditi na njihovom osnaživanju, kako bi ih ohrabrili da započnu  i sopstveni biznis i tako obezbijede sebi dugoročno zaposlenje“, poručila je Rakonjac.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Dalibor Rakočević

Video i audio obrada: Sanja Dulović

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE