U Bijelom Polju vakcinisano oko 2 000 građana, drugu dozu primilo njih 171

U Bijelom Polju do sada je vakcinisano oko 2 000 građana, dok je revakcinisano njih 171, saopštila je za Radio Bijelo Polje dr Ifeta Erović, specijalista higijene.

Ona je istakla da se imunizacija građana trenutno vrši AstraZeneka vakcinom, koju su dobili u količini od 1 600 doza.

“U okviru prve isporuke stiglo je 800 vakcina, a naredna isporuka, sa isto toliko doza, stigla je u ponedjeljak, 5. aprila”, kazala je dr Erović, napominjući da se sada vrši vakcinacija građana od 60 do 69 godina, ali i ostalih zainteresovanih građana.

Dr Erović je istakla da su zadovoljni odzivom građana, ali da je problematično to što žele da biraju vakcinu kojom će se vakcinisati, a na raspolaganju je trenutno samo AstraZeneka.

„Građani naravno mogu da biraju, ali će morati da sačekaju da stigne ta vakcina koju žele da prime“, navela je ona.

Pozvala je građane da se vakcinišu bez straha, napominjući da uz sve vakcine koje im se isporuče, dobijaju i preporuke o tome kako se čuva, upotrebljava, ali i koja su to neželjena dejstva.

 „Za sve vakcine su ta neželjena dejstva blaga, brzo prođu, za dan ili dva. Ipak, znamo da ima onih koji se plaše da prime vakcinu AstraZeneka, jer je bilo priče, ali i primejra, da dovodi do stvaranja tromba, ali to nije dokazano u većoj mjeri u odnosu na primljenu količinu doza, tako da je taj procenat minimalan, čak zanemarljiv. To su uglavnom bila lica koja imaju sklonost ka tim bolestima, tako da sam sigurna da bi dobili zvanično obavještenje da je to veći broj“, pojasnila je dr Ifeta Erović, specijalista higijene.

Kako je kazala, u prethodnom periodu bilo je nekoliko prijavljenih neželejnih dejstava, ali se ne može tvrditi da su povezana sa vakcinom, dok se ne ispita.

„Bilo je nekoliko osoba koje su se žalile na glavobolju, bolove u zglobovima, mučninu.. Međutim, jako je važno da kod građana koji žele da se vakcinišu sva oboljenja, kao što su krvi pritisak, šećer, ili neko drugo, budu pod kontrolom, a oni će, naravno, nakon toga moći da nastave da piju terapiju, koju inače redovno koriste“, podvukla je dr Erović.

Najavila je da nove isporuke vakcina očekuju u narednih desetak dana.

„Ne znamo još uvijek koja će vakcina biti u pitanju, ali očekujemo veći broj doza, kako bi se krenulo u još masovniju  vakcinaciju koja će se sprovoditi u sportskoj sali Gimnazije ’Miloje Dobrašinović’“, saopštila je dr Erović, dodajući da se vakcinacija trenutno sprovodi u Dnevnom centru „Tisa“.

Podsjetila je da je do sada revakcinisano 171 lice i to vakcinom Sputnjik V, dok revakcinacija kineskom Sinofarm vakcinom nije počela, jer nije istekao period od prve doze.

Dr Erović je još jednom pozvala građane da se prijave na broj 1717, jer je, kako je poručila, vakcinacija jedini način da pravziđemo ovu infekciju, da se vratimo normalnom životu i svakodnevnim aktivnostima.

Autorka: Sanja Dulović

Foto: arhiva RBP

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE