Počela masovna imunizacija stanovništva, od jutros vakcinisano preko 130 Bjelopoljaca (video)

Masovna imunizacija stanovništva protiv virusa korona Sinofarm vakcinom počela je jutros i u Bijelom Polju, a na raspolaganju je 5 800 doza te kineske vakcine, saopštio je direktor Doma zdravlja, dr Miloš Šaponjić.

Vakcinacija se vrši u sali Gimnazije “Miloje Dobrašinović”, gdje je postavljeno pet punktova, a već do 11 časova, kako je kazao dr Šaponjić, vakcinu je primilo oko 130 građana.

“Građani mogu da se vakcinišu bez zakazivanja, dakle, dovoljno je da se sa  identifikacionim dokumentom upute prema vakcinalnom mjestu kako bi primili svoju prvu dozu vakcine. Odziv je za sada dosta dobar, zadovoljni smo, a očekujemo da će narednih dana biti još veći. Imali smo jutros i nekoliko tek punoljetnih, koji su se javili da se vakcinišu i tako pokazali ličnu odgovornost prema cjelokupnoj situaciji“, kazao je dr Šaponjić za Radio Bijelo Polje.

On je istakao i da je pored Sinofarm vakcine, građanima u Bijelom Polju dostupna i Astra Zeneka.

„Dobili smo 5 800 doza Sinofarm vakcine, ali očekujemo još doza, jer je Crna Gora dobila oko 200 hiljada ove kineske vakcine. Takođe, u opticaju je i Astra Zeneka vakcina, kojom vršimo i revakcinaciju građana”, naveo je direktor bjelopoljskog Doma zdravlja.

Dr Šaponjić je saopštio i da se nada da će Bjelopoljcima uskoro biti dostupna i Fajzer vakcina.

“Danas je stigao prvi kontigent, te vakcine će prvo biti dostupne građanima Podgorice i Nikšića, ali se nadam da ćemo ih i mi dobiti”, dodao je on.

Direktor Doma zdravlja najavio je i otvaranje vakcinalnih punktova u rasovskoj školi, kao i angažovanje mobilnih timova za vakcinaciju.

“U četvrtak otvaramo vakcinalne punktove u školi u Rasovu, a narednih dana sa radom će krenuti i mobilni timovi, koji će biti zaduženi za udaljenija seoska područja“, napomenuo je dr Šaponjić, dodajući da je zatvoren vakcinalni punkt u Dnevnom centru „Tisa“.

Istakao je i da je trenutna epidemiološka situacija vrlo povoljna i da je treba iskoristiti za imunizaciju što većeg broja stanovništva.

„Jer momenat kada padne broj zaraženih je pravi da se izvrši masovna imunizacija, zato i pozivam građane da dođu i da se vakcinišu, ali i naravno da se pridržavaju mjera“, poručio je dr Šaponjić i kazao da je manji broj ’ležećih’ pacijenata, ali da su sa težom kliničkom slikom.

U cilju što bolje i efikasnije vakcinacije pripravni su i ljekari i medicinsko osoblje Hitne medicinske pomoći, a kako je kazao dr Besim Kadić, briga o zdravlju građana je njihov prioritet.

„U slučaju da nekom pozli nakon vakcinacije ili da dođe do određene reakcije, mi smo tu da pružimo ljekarsku pomoć. Na sreću, do sada nije bilo takvih slučajeva, razgovarali smo sa svima koji su primili vakcinu i zaista se dobro osjećaju i zahvalni su što smo tu i što brinemo o njihovom zdravlju“, kazao je dr Kadić.

Bjelopoljci koji su jutros primili vakcinu, kazali su da nijesu imali dilemu da se vakcinišu, te da su jedva čekali da se počne sa masovnom imunizacijom.

„Odlučila sam da primim vakcinu prvenstvo zbog svog zdravlja, ali i zdravlja ukućana. Zaista ništa nijesam osjetila, nadam se da neće biti nekih komplikacija, jer sam ja rizična grupa, ali vjerujem ljekarima“, kazala je Rozeta Sadiković.

Prvu dozu kineske Sinofarm vakcine jutros je primio i Rifat Hadžimuhović.

„Dobro se osjećam, nije bilo straha, tako da bih svakom preporučio da dođe i da se vakciniše, kako bi zaštitio sebe i druge, ali i kako bi što prije izašli iz ove situacije i epdiemiološke katastrofe“, poručio je Hadžimuhović.

Podsjetimo, širom Crne Gore masovna vakcinacija sprovodi se na 140 punktova, a radno vrijeme je od osam do 20 sati.

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE