Promovisana monografija„Agrarna politika i ruralni razvoj (iskustva Crne Gore, Srbije i Slovačke)” (video)

Promocija monografije „Agrarna politika i ruralni razvoj (iskustva Crne Gore, Srbije i Slovačke)” upriličena je u Centru za kulturu.

U tri zasebno koncipirana poglavlja monografije a koja čine jednu cjelinu, čiji su autori prof. dr Goran Škatarić, prof. dr Radovan  Pejanović, prof. dr Velibor Spalević, mr Dejan Zejak, prof. dr Gordan Radović i prof. dr Branislav  Dudić, obrađene su zanimljive teme iz oblasti agrarne politike i ruralnog razvoja  kako bi  čitaocima približili  ovaj  važan segment privrede i društva, i predstavljena trenutna, šira slika sela i poljoprivrede u ove tri  države, kaže Dejan Zejak, projekt kordinator.

U  jednom od poglavlja publikacije „Poljoprivreda i ruralni razvoj Crne Gore“ naglašeno je, između ostalog, da se Crna Gora, zbog svojih fizičko-geografskih karakteristika, suočava sa nemogućnošću razvoja intenzivne poljoprivredne proizvodnje.

“Na drugoj strani,  raspolažemo  povoljnim prirodnim uslovima za proizvodnju visoko-vrijedne hrane, te da pašnjaci i livade, koji su većinski zastupljeni u odnosu na druge poljoprivredne površine, pružaju velike mogućnosti za gajenje stoke i dobijanje zdravstveno-bezbjednih proizvoda, koji su traženi na tržištu EU i drugim razvijenim djelovima svijeta, što je komparativna prednost crnogorske poljoprivrede. Takođe, razvoj agrara je značajan i zbog podrške razvoja turizmu, koji je dominantna privredna grana Crne Gore. Aktuelna deševanja u vezi sa pandemijom Covid-19, ukazala su na potrebu  diversifikacije razvoja privrede jedne zemlje u nekoliko pravaca”, ističe Zejak, jedan od autora, dodajući da se privreda suočava sa mnogobrojnim ograničenjima, kao što nedovoljna finansijska sredstva i zabrinjavajuća demografska slika crnogorskog sela.

Zejak podsjeća i da poljoprivrdu Crne Gore karakterišu tri osnovna tipa poljoprivredne proizvodnje: stočarska i biljna, te organska proizvodnja kao novi vid agrara koji horizontalno uvezuje prethodna dva vida poljoprivredne proizvodnje.

Štampanje publikacije „Agrarna politika i ruralni razvoj (Iskustva Crne Gore, Srbije i Slovačke)“ podržano je u okviru projekta: “Diversifikacija ekonomskih aktivnosti u ruralnom područjima jugoistočne Evrope kroz razvoj lanca vrednosti” koji sprovodi Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj (SWG) u jugoistočnoj Evropi u partnerstvu sa Njemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ).

Autorka:Tanja Dangubić

Video i foto:Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE