Šebek: Prinosi meda ove godine minimalni, od 4-5 kg po košnici

Udruženje pčelara Bijelo Polje održalo je danas godišnju Skupštinu na kojoj su predstavljeni planovi i ciljevi za tekuću godinu, ali i predstavljen finansijski izvještaj za 2020.

Prošla godina za bjelopoljske pčelare bila je loša, a  prosječan prinos meda bio je minimalan, tek oko 4-5 kg  po košnici, kazao je danas predsjednik Udruženja pčelara, Vlado Šebek na godišnjoj Skupštini tog udruženja.

Šebek je istakao da su epidemiološka situacija i loši vremenski uslovi pravili velike probleme pčelarima, koji su i u toku medobranja morali vršiti podsticajno prihranjivanje pčelinjih zajednica.

„Zbog epidemioloških mjera nijesmo se uopšte okupljali, a tokom 2020. godine imali smo samo tri sastanka Upravnog odbora.  Tek smo se danas okupili da održimo godišnju skupštinu, tako da je epidemija korona virusa u velikoj mjeri uticala na rad našeg udruženja, ali svakako i ostalih pčelarskih organizacija“, kazao je Šebek, dodajući, da će sve to, najvjerovatnije, uticati i na smanjenje broja članova koje trenutno iznosi oko 160.

Šebek je kazao da se na području opštine bilježi veliki gubitak pčelinjih zajednica zbog, kako je kazao loše paše i velike najezde Varoe kojoj su pogodovali klimatski uslovi.

“Tako da smo imali pomoć od Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja koji svim registrovanim pčelarima obezbijedilo po tri kilograma šećera po košnici, a opštinski Sekretarijat za poljoprivredu i ruralni razvoj kroz Agrobudžet opredijelio je svima koji su se prijavili, subvencije u iznosu od  3 e po košnici” kazao je Šebek.

Najmlađi član bjelopoljskog udruženja pčelara, šesnaestogodišnji Vasilije Knežević, uz djeda je počeo  da se bavi pčelarenjem.

“Za sada imam oko desetak društava , a planiram uskoro i proširenje. Međutim, od 2012 bilježi se slab prinos meda, najviše zbog vremenskih uslova, ali neću odustajati od ovog posla i nadamo da će ove godine biti bolje” kazao je Vasilije .

Da je loša godina za proizvođače meda kazao je i Vukoman Gojačanin iz Dobrinja

“Kako imam veliki voćnjak u selu, odlučio sam prije pet godina da počnem sa pčelarstvom. Do sada je bio dobar prinos meda, međutim zadnjih nekoliko godina prinos meda nije dobar, ali nadamo se boljim danima”, kazao je Gojačanin.

 

Autorka i foto: Vanja Šabanović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE