Ženski aktovi sa knjigom, čist izraz poetskog duha

U okviru manifestacije “Noć muzeja” danas je u galeriji Centra za kulturu otvorena izložba crteža akademskog slikara Pera Nikčevića, „Žena i knjiga”.

Postavka se  sastoji od dvadesetak radova u formatu 100×70 i preko 30 minijatura, posvećenih ženi i knjizi i tom svakidašnjem spoju između njih.

Otvarajući izložbu akademski slikar Luka Joksimović pročitao je osvrt istoričarke umjetnosti Ljiljane Zeković koja je kazala da postavka podsjeća na razmišljanje umjetnika da je crtež između muzike i poezije, bliži više nego slikarstvu te da ta veza čini srž izložbe koja unosi notu topline, humanosti i ljepote u ovim vremenima teških iskušenja za čovječanstvo.

“Ženski aktovi sa knjigom, redukovani na suštinsko,definisani su dekorativnom linijom čiji harmonični ritmovi opisuju formu koja sadrži unutrašnju melodiku violinskog ključai čist izraz poetskog duha.Oni odišu nježnošću i senzualnošću. U tišini ispunjenoj duhovnom čistotom, u atmosferi samoće i opsjenog beskraja, Nikčević uspostavlja iracionalnu vezu između ženskog akta i knjige” kazao je Josimović.

O autoru, koji zbog  korona virusa nije prisustvovao izložbi, govorio je i pjesnik Gordan K Čampar.

 “O čovjeku ovakve linije i spoznaje, naročito kada priča o dvije najdivnije stvari na svijetu- a to su žena i knjiga, ne treba mnogo zboriti, već pogledati ove divne figure koje je on jednim potezom uradio” kazao je Čampar.

Ovo je bila prilika da u cilju dalje saradnje između dva grada,Podgorice i Bijelog Polja, vlasnik podgoričke galerije Most Branko Kovačević uruči sliku predsjedniku Opštine Petru Smoloviću.

“Bijelo Polje je prepoznat kao grad koji baštini umjetnost, a jedan od ključnih djelova umjetnosti je svakako slikarstvo i drago nam je da imamo plejadu novih, mladih umjetnika koji će nastaviti da baštine kulturu sjevera Crne Gore” kazao je Smolović.

Izložba će biti otvorena do 24 maja.

Autorka i foto Vanja Šabanović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE