Pekićevo stvaralaštvo ujedinjuje države i stvaraoce regiona

O elementima fantastike u romanu ,,Besnilo“, autora Borislava Pekića, kojem ovogodišnjim REFESTICON-om odajemo počast,  danas je govorio profesor književnosti, Radoman Čečović.

Pekićevo djelo još jedna je od kulturnih odlika koje ujedinjuju države i stvaraoce regiona, te na pravi način upotpunjava cilj zbog koga je i pokrenut REFESTICON, a to je očuvanje i valorizacija kulturne baštine, i zajednički angažman pojedinaca i institucija država Zapadnog Balkana.

,,Događaji u knjizi su fiktivni, realna je samo njihova mogućnost“, ovako profesor Čečović započinje izlaganje o Pekićevom ,,Besnilu“.

,,Djelo Borislava Pekića primjer je ukrštanja dviju poetika, prva bi se mogla opisati kao neoavangardna, a druga kao postmodernistička. Pekić svoje prozno stvaralaštvo bazira na preispitivanju najprisutnijih konfortacija u domaćoj sredini. Pravi glas o budućnosti možemo čuti jedino u književnosti, pažljiim i upornim čitanjem, a Pekićeve ,,jerihonske trube“ opominju da je spasenje jedino moguće u gorkom osmjehu, epiloga“, kazao je Čečović.

Naglasio je da fantastika kod Pekića nije sebi cilj.

,,Ovaj roman je pisan tako da se od njega može živjeti, a i dokazati da se o velikim temama može pisati poput vještih paramuntovih scenarista. Pripovjedač kao što je bio Pekić je privilegovan jer može ući u sve perspektive, i otvoriti čitoce različite svetove junaka“, dodao je profesor Čečović.

Godinu dana i koji mjesec poslije svega što je zadesilo cijeli svijet, profesor Čečović ističe da ,,Besnilo“ ne umije da posmatra kao autonomnu stvarnost.

,,Za današnjeg čitaoca ova knjiga je samo jedna od mogućih antiutopijskih shodišta koji čekaju civilizaciju“, zaključio je Čečović.

 

 Autorke: Sanja Dulović i Eldina Bećirović

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE