Skrobonji uručen “Zlatni zmaj” za doprinos razvoju fantastične književnosti u regionu

Piscu i prevodiocu, utemeljivaču savremene srpske fantastike, Goranu Skrobonji, večeras je u okviru devetog REFESTICON-a uručeno priznanje ,,Zlatni zmaj” za doprinos razvoju fantastične književnosti u regionu.

Cijeneći dosadašnji doprinos, učešće i promociju fantastike u regionu, kao i brojna priznanja među kojima je i ovogodišnja nagrada ''Stanislav Lem'', organizacioni odbor REFESTICON-a odlučio je da se upravo Skroboni, koji je sa pričama i kao član žirija učestvovao u zbirkama iz edicije crnogorskog festivala, dodjeli ovo priznanje.

Skrobonji, koji je jedan od najpoznatijih srpskih prevodilaca, priređivača, izdavača i psaca žanrovske proze, nagradu je uručio predsjednik Opštine Bijelo Polje, Petar Smolović.

Obraćajući se prisutnima, ovogodišnji laureat, Goran Skrobonja, istakao je da je čast biti dobitnik priznanja “Zlatni zmaj”.

“Jako sam uzbuđen, kao da mi je ovo prva nagrada. Mada, čovjek kada izgubi tu sposbnost da se raduje, znači da je na kraju tog stvaralačkog puta, a ja mu se, čini mi se, još uvijek nijesam približio. Zaista sam veoma ponosan na ovo priznanje i to što sam se našao u društvu takvih staralaca i imena, kao što su Filip David i Zoran Živković”, istakao je Skrobonja.

Brojne godine Skrobonja je posvetio fantastici, sa željom, kako je istakao, da sa što više ljudi podijeli svoje oduševljenje prema ovom žanru.

“Zbog toga sam i počeo da prevodim priče i romane, a danas kada vidim koliko se u Srbiji I regionu piše i stvara fantatsika, ponosan sam, jer sam dio sebe i svog bića ugradio u to”, kazao je dobitnik nagrade ,,Zlatni zmaj” za doprinos razvoju fantastične književnosti u regionu.

Skrobonja je i podvukao i da čitanje fantastike nije samo uživanje u pustolovinama, jer fantastika donosi izuzetno vrijedna zapažanja i životne istine.

A da festival REFESTICON već devetu godinu za redom potvrđuje da u Bijelom Polju postoji poseban odnos prema pisanju i književnosti, potvrdio je i predsjednik Opštine, Petar Smolović.

“U gradu pisaca, među kojima su i Risto Ratković, Ćamil Sijarić i Miodrag Bulatović, ovaj festival odražava tradicionalno njegovanje stvaralaštva i brige o kulturnom nasljeđu. Takođe, REFESTICON izborom književnika i tema koje je u proteklom periodu obrađivao ima višestruku ulogu u promociji i očuvanju kulturne baštine. Sa druge strane afirmacija crnogorskih autora i promocija književnika iz drugih država je dodatna vrijednost koju organizatori ove manifestacije u kontinuitetu sprovode. Dokaz ovoj tezi je i izbor ovogodišnjih laureta, među kojima je i istaknuti književnik i prevodilac iz Beograda Goran Skrobonja, koji je dobitnik Zlatnog zmaja za doprinos razvoju fantastične književnosti u regionu.  U ime našeg grada i ljubitelja umjetnosti čestitamo dobitnicima uz želju da im ova nagrada bude potvrda dosadašnjeg uspješnog stvaralaštva i dodatan podstrek i inspiracija za djela o kojima ćemo nadam se govoriti u našem gradu”, naglasio je predsjednik Smolović.

Sa ovogodišnjim laureatom večeras je razgovarao osnivač REFESTICON-a, Dragić Rabrenović.

Rabrenović je istakao da je priznanje ,,Zlatni zmaj” za doprinos razvoju fantastične književnosti u region otišlo u prave ruke, jer je Skrobonja, kako je naglasio dao nemjerljiv doprinos popularizaciji ovog književnog žanra.

Autorke: Sanja Dulović i Eldina Bećirović

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE