Pola vijeka pozorišta krunisano monografijom

 Večeras je u Centru za kulturu promovisana foto - monografija o stvaranju i petodecenijskom njegovanju pozorišne umjetnosti u Bijelom Polju.

O monografiji su govorili Amar Mulabegović, Dragan Koprivica, Edin Smailović, a moderator je bio Vanja Kovačević.

Istoričar Edin Smailović je istakao da je sublimiran rad tima koji je predano radio na prikupljanju dokumenata i fotografija koje svjedoče o ljudima koji su na sceni i iza kulisa unaprijedili i obogatili pozorišni život kako u Bijelom Polju tako i u Crnoj Gori.

“Istorijska retrospektiva ovih pedeset godina stala je na oko 300 strana i tokom kojih je publika u Bijelom Polju imala priliku da odgleda oko 400 predstava koje je režiralo 170 reditelja dok je kroz predstave prošlo oko deset hiljada glumaca” kazao je Smailović.

Da će monografija predstavljati dragocjeni izvor u decenijama koje su pred nama ,kazao je profesor Dragan Koprivica.

“Bijelo Polje je preko Festivala dramskih amatera vaspitavalo brojne brojne generacije mladih talentovanih ljudi, usmjeravalo ih prema umjetnosti, prema daskama koje život znače, edukovalo i ohrabrivalo da budu umjetnici i daju lični doprinos crnogorskoj kulturi” istakao je Koprivica.

Svoj osvrt na pozorišnu umjetnost u monografiji dao je i Vanja Kovačević koji je kazao da je pozorište Gral za kojim treba stalno tragati, jer se u njemu krije smisao života.

“”Ono je, kako kaže Dimitrije Đurković, potrebno čovjeku kao hljeb i so, kao molitva, kao Tajna životu. Zbog toga plamen duha, koji neosporno postoji u ovom gradu treba održavati kroz festival. A to se može samo ako budemo imali dobro pozorište. Pozorište kojem organizatori trebaju da teže, a gledaoci da doživljavaju kao svoje, i što je još važnije, kao neodvojiv dio sebe” istakao je Kovačević.

 

 

Autorka i foto: Vanja Šabanović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE