Privrednici iz dijaspore spremni da ulažu u Crnu Goru

Biznis forum, u organizaciji Uprave za saradnju sa dijasporom, organizovan je danas u Bijelom Polju, radi aktiviranja finansijskih i drugih resursa dijaspore i to u cilju razvoja Crne Gore.

U sklopu Biznis foruma organizovana su tri tematska panela, a učestvovali su ministri u Vladi Crne Gore, predstavnici nadležnih državnih institucija, predsjednici opština, privrednici iz Crne Gore, kao i veliki broj naših biznismena iz dijaspore.

Današnjim forumom, kako je saopštio direktor Uprave za saradnju sa dijasporom, Seid Hadžić, pokreće se i projekat Globalne razvojne mreže crnogorske dijaspore.

“Globalna razvojna mreža ima za cilj tematsko objedinjavanje resursa dijaspore, od intelektualnih do investicijskih, udruživanja snaga sa državnim institucijama, lokalnim samoupravama, organizacijama i pojedincima  i zajedničko djelovanje i uticaj na društvene procese u Crnoj Gori, ali i podršku samoj dijaspori”, kazao je Hadžić.

Biznis forum, kako je rekao, predstavlja svojevrsnu pokaznu vježbu buduće saradnje dijaspore, državnih institucija i lokalnih samouprava u oblasti ekonomije.

“Biznis klub dijaspore, čiji inicijalni odbor formiramo danas, biće otvoren za svakog pojedinca  I predstavljaće nukleus saradnje sa državom u cjelini. Biznis klubom, kao i svim ostalim tematskim klubovima, koji će biti formirani unutar globalne razvojne mreže, koordiniraće Uprava za saradnju sa dijasporom , a činiće ga još i predstavnici resornih ministarstava, uprava i direkcija za kojima se ukaže potreba, predstavnici opština i gradova, a zajednički cilj biće unapređenje  poslovnog ambijenta privrednika koji posluju u Crnoj Gori, savjetodavna podrška priprednicima iz dijaspore koji imaju namjeru investirati u CG, uspostavljanje direktne saradnje sa lokalnim samoupravama, prezentacija mogućnosti, resursa i administartivnih privilegija,međusobna razmjena ideja pri unapređenju poslovnog ambijenta, kao i prezentaciju izvozno orjentisanih kompanija iz Crne Gore”, pojasnio je direktor Uprave za saradnju sa dijasporom.

Kako je precizirao, inicijalni odbor Biznis kluba biće formiran odmah nakon konačnog definisanja projekta Globalne razvojne mreže, koji je u završnoj fazi, a kao predstavnici odbora iz dijaspore po automatizmu biće uključeni svi privrednici dijaspore koji su učestvovali na današnjem forumu.

Autorka: Sanja Dulović

Foto: Vladimir Jelić