„Vrata bjelopoljske kuće i crnogorskog doma uvijek su otvorena za sve iz dijaspore“ (video)

Centralna proslava manifestacije „Dani dijaspore-iseljenika“, kojoj su prisustvovali najviši državni službenici, održana je večeras na gradskom trgu u Bijelom Polju, uz simboličan naziv  kulturno-umjetničkog programa „Crna Goro, ljubav ti je ime“.

Srdačan pozdrav u ime građana Bijelog Polja, otvarajući ovu proslavu, uputio je predsjednik Opštine, Petar Smolović, koji je istakao da u crnogorskom rodoljublju ima mjesta za sve koji su “pali čelom na njenu zemlju”, srećno rođeni u najdivnijoj zemlji  postajuci njeno blago.

„Vrata naše i vaše bjelopoljske kuće i crnogorskog doma su uvijek otvorena, srdačna i jednako vaša.  Zahvalni smo na donacijama koje nemaju samo ekonomsku svrhu – pomoći zavičaju, već mnogo značajniju poruku neizostavne patriotske brige prema svojoj zemlji, bilo da su izdašne ili simbolične, zaslužuju poštovanje“, kazao je Smolović.

Istakao je da je osipanje ljudskog, intelektualnog i duhovnog resursa najveća prijetnja osiromašenju naše Crne Gore.

„Činjeno je prilično da se tendencija odlaska smanji, kroz aktivnosti na valorizaciji prirodnih potencijala koje sjever Crne Gore ima. Međutim, treba još puno toga da uradimo zajedno, kako bi život ovdje bio dostojan ostanka i približan evropskom. Za potpunu valorizaciju, potrebna je vaša podrška kroz direktne privatne investicije u razvoj naše države“, kazao je predsjednik Smolović, obraćajući se pripadnicima dijaspore.

U ime Vlade Crne Gore, prisutne je pozdravio premijer Zdravko Krivokapić, koji je kazao da Vlada na ovaj način  najbolje iskazuje svoj odnos prema onima koji su morali da napuste svoja ognjišta i traže mjesto pod suncem negdje drugo.

„Otočestvo se  nosi u srcu, a vaše srce najbolje kuca prema svojoj domovini, kada odete iz nje. Ova Vlade želi učiniće sve kako bi naši mladi, divni potomci, mogli da ostaju ovdje i kako bi Crna Gora bila najljepše mjesto pod kapom nebeskom, ako to uradimo, mi smo napravili veliki iskorak“, kazao je predjsednik Vlade.

Krivokapić je poručio da je došlo vrijeme da se okrenemo budućnosti koja će biti bazirana na ekonomskom razvoju.

„I mi ćemo kroz ubrzani ekonomski razvoj zajedno ostvariti veći kvalitet života svih građana i duplirati trenutnu prosječnu zaradu koju  imamo, tako da očekujemo da u decembru 2025. godine ta zarad iznosi minimum 1000 eura. Možda to izgleda neskromno, ali ova Vlada bazira svoj rad na boljoj budućnosti svih njenih građana, bez selektivnosti i diskriminacije. Želimo da se svi osjećamo jednako, a ja se nadam da ćemol zahvaljujući  vašem iskustvu, znanju i kapitalu, stvoriti bolji poslovni ambijent,  da ćemo ostvariti osnovni cilj Vlade, a to je održiv, pametan i inkluzivan razvoj“, poručio je premijer.

Istakao je i da  Crna Gora nikada nije okretala glavu ni od jednog čovjeka, a pogtovo ne onog koji je išao da stvori nešto više.

„Želim da naša mjera života bude ono što nas spaja, a to je ova naša , jedina majka, Crna Gora2, zaključio je Krivokapić.

Potpredsjednik Vlade, Dritan Abazović, poručio je večeras u Bijelom Polju da je Crna Gora dovoljno velika i široka za sve njene građane, gdje god oni živjeli.

„Svako od nas krene trbuhom za krhom, ali ga srce uvijek vrati tamo gdje ga nose posebne emocije i ja sam siguran da večeras sa ovog lijepog trga treba poslati novu poruku pozitivnih vibracija, ne samo u Crnoj Gori, nego širom  svijeta gdje žive naši ljudi, da Crna Gora nije 650 000, nego je Crna Gora milionska zemlja. I Crna Gora je srcem zemlja milijarde, dovoljno velika i široka za sve njene građane, gdje god oni živjeli. Naša dijaspora je više nego dobrodošla i priča o tome da neko nekom želi da uskrati neko pravo, nije tačna, vi ste svoji na svome, vaša veza sa Crnom Gorom je trajna, isto kao i naša. Bilo gdje da živimo u svijetu, dužni smo da pomažemo našu zemlju. Dajte da budemo zajedno, da se pomirimo i da svi stanemo u jedan veliki zagrljaj Bijelog Polja i Crne Gore i da se uvijek radujemo pobjedama naše zemlje“, poručio je Abazović.

Manifestacija „Dani dijaspore-iseljenika“ treba da bude nacionalni praznik, jer niko nema dijasporu kao što ima Crna Gora, kazao je direktor Uprave za saradnju sa dijasporom, Seid Hadžić.

„Cilj nam je da trajno i kontinuirano uspostavimo saradnju sa iseljenicima, prije svega globalno umrežimo našu dijasporu, zaključno sa pojedincima, a zatim uspostavimo institucionalni i kanalisani transfer znanja, entuzijazma, kapitala, ideja, iskustava i mogućnosti, koji će, siguran sam, preporoditi našu državu, lokalne sredine, ali i uspostaviti sistem u kojem će svaki pojedinac dobiti šansu za uspjeh i podršku“, kazao je Hadžić.

Prvi korak koji su napravili u tom pravcu, desio se danas u Bijelom Polju.

„Biznis forum dijaspore, koji je uspješno održan, pokazni je primjer naših namjera i potvrde naše opredijeljenosti da dijaspori omogućimo epitet strateškog partnera države“, poručio je direktor Uprave za saradnju sa dijasporom.

Sve prisutne pozdravio je i ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović, a istaknutim pripadnicima dijaspore-iseljenicima i organizacijama dijaspore-iseljenika uručene su nagrade u sedam kategorija, koje Uprava dodjeljuje svake druge godine.

Zavičajno društvo Plava i Gusinja 'Izvor' Kranj  dobilo je nagradu za očuvanje državnog identiteta i pripadnosti Crnoj Gori, Azra Zejnelagić -za doprinos u oblasti nauke, prof. dr David Dašić za doprinos u oblasti diplomatije i promocije Crne Gore, Veselin Vujović za doprinos u oblasti sporta, Hajriz Hačko Brčvak za doprinos unaprijeđenju privrednog partnerstva sa Crnom Gorom i Ratko Šoć - nagrada za doprinos u oblasti kulture.

Njima su nagrade uručili  direktor Uprave za saradnju sa dijasporom, Seid Hadžić i predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore, Miodrag Lekić.

U ime nagrađenih obratio se Hajriz Hačko Brčvak, kome je dodijeljeno priznanje za doprinos unapređenju privrednog partnerstva sa Crnom Gorom.

„Želim da se zahvalim na pažnji i poštovanju koje ste nam ukazali dodjelom ovih prestižnih priznanja“, kazao je Brčvak.

Posebno se zahvalio svim građanima i građankama u dijaspori, koji su uvijek pomagali, a i dalje pomažu Crnu Goru.

„I koji su došli i sada kada je najpotrebnije da ekonomski i moralno pomognu oporavak naše domovine, poslije teškog vremena i korona krize i na taj  način djelima pokažu kako se voli svoja zemlja i kako treba biti pravi patriota“, istakao je ovaj veliki humanista.

Podjsetimo, manifestaciju "Dani dijaspore-iseljenika" organizovala je Uprava za saradnju sa dijasporom – iseljenicima i to u saradnji sa Opštinom Bijelo Polje.

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić