Bijelo Polje po 18. put u znaku tambure

XVIII Internacionalni festival tamburaških orkestara Bijelo Polje otvoren je večeras nastupom Dječijeg tamburaškog orkestra muzičke škole iz grada domaćina pod rukovodstvom Emira Prekića iz taburaškog sastava Pljevlja.

Da su u tom gradu nastavili da njeguju tradiciju kvalitetne izvorne muzike pokazali su mladi muzičari koji su nastavili muzičkim putem svojih starijih „kolega“ uspješno prezentovali melodije iz Crne Gore i okruženja.

Prekić je kazao da je ove godine poseban doživljalj doći na festival tambure nakon pauze zbog pandemije korona virusa, ali da su sa mladim naraštajima nastavili da čuvaju svoju muzički tradiciju jer, kako je kazao, djeca vole da sviraju.

„Djeci je važno da sviraju. Njima je sasvim svejedno da li će oni svirati evergrin, da li je zabavna muzika ili neka starogradska, ali vidim da nemaju problem ako u repertoar uvrstimo neku od starih izvornih pjesama bilo da je iz Pljevalja ili Bijelog Polja ili nekog drugog grada Crne Gore“ kazao je Prekić.

Da muzika ne poznaje granice svjedoče gostovanja najboljih tamburaških orkestara iz skoro svih zemalja Evrope, a jedan od njih je i orkestar “Musical souvenir“ iz Ukrajine. Kako je kazao vođa te muzičke skupine, Sergej Neverov, festivali poput ovog bjelopoljskog pruža priliku da se predstavi jedan narod i promoviše kulturno bogatstvo jedne zemlje.

Bjelopoljsku publiku svojim sviračkim i pjevačkim sposobnostima prve večeri festivala oduševio je i GTO Pljevlja.

Internacionalni festival koji je dosad ugostio preko 270 ansambala sa preko 1600 članova, i ove godine širom je otvorio vrata svim ljubiteljima te vrste muzike. Orkestar Ljubinka Lazića iz Novog Sada već drugi put nastupa na festivalu u gradu na Limu. Kako je sam Lazić kazao, gdje god putuju trude se da „ponesu“ neku kompoziciju koja je iz njihovog podneblja.

„Pošto smo iz Vojvodine ja sam se potrudio da napravim jedan kolaž između Srema, Banata i Bačke kao jedan rukovet. Uvijek se trudim da izvedemo neke melodije i iz drugig zemalja okruženja, a tako će biti i večeras“ kazao je Lazić.

Sa njima je večeras pjevala i operska diva iz Novog Sada Zorica Belić koja se predstavila programom koji je dio „Balkanske Mediteranske večeri“.

„Ovakav festival pokazuje da kultura i umjetnost nemaju granice i ovo je jedan najsuptilniji ambasador među ljudima“ kazala je Belić.

Druge večeri festivala, od 20 časova, nastupiće  tamburaši iz Sjeverne Makedonije, Muzički signali iz Bijelog Polja, TO “Proleter” iz Sarajeva i Bjelopoljski tamburaši, a u revijalnom dijelu programa svoj solistički koncert izvešće Bjelopoljac Isak Šabanović”.

Autorka: Vanja Šabanović

Foto i video: Vladimir Jelić