U znaku tambure i Isaka Šabanovića završen 18. IFTO

Bjelopoljskom dolinom i večeras su se nizale note tambure, nagovještavajući još jedno uspješno muzičko veče.

Završno veče Internacionalnog festivala tamburaša otvorili su gosti iz Sjeverne Makedonije, TO Tabiet” iz grada Sveti Nikola. Poznatim makedonskim melodijama, ali i modernijim zvucima uveselili su mnogobrojnu publiku.

Vođa orkestra Darko Stanojkov je kazao da mu se, kao kompozitoru i profesionalnom harmonikašu, “srce uplelo u žice tambure“ te je tako riješio da tambura bude jedini instrument kome će se posvetiti.

“Kod nas se svira neka druga tambura, ona koja ima samo dvije žice, a to nam je malo da možemo da odsviramo sve ono što bi htjeli, zato smo riješili da se “pozabavimo” ovom vrstom tambure. Meni se kao profesionalnom harmonikašu srce uplelo u ove žice tako da je ovo postao moj instrument, a među tim žicama upletena je i ljubav prema ovom festival i uvijek ćemo rado dolaziti” kazao je Stanojkov.

Bjelopoljski tamburaški sastav ”Muzički signali” sigurno su ostali zapamćeni po inovacijama i novim aranžmanima starih melodija koje izvode godinama na ovom festivalu. Tako je bilo i večeras. Kako je kazao šef orkestra Zamir Ciriković u večerašnji repertoar uvrštene su, po malo zaboravljene, izvorne pjesme  koje su izvodili uz saz.

“Težimo očuvanju tradicionalne muzike sa prostora sjevera Crne Gore i na autentičan način ćemo da predstavimo melodije kako su se nekada izvodile obogaćene sa tradicionalnim instrumentom saz. Mislim da su “novine” u izvođenju svake godine sve evidentnije, što je i normalno, jer dolazi i do smjena generacija, ali te različite inerpretacije u stvari prave ovaj festival najboljim u regionu” kazao je Ciriković.

Sahudin Kačar predsjednik RKUD-a “Proleter” iz Sarajeva je porijeklom iz Bijelog Polja. Kaže da je veoma ponosan na svoje Bijelo Polje i Crnu Goru i na sve ono, kako je kazao, što je čojstveno i ljudsko al ii na kulturu i umjetnost.

“Ponosan sam i što sam na čelu jednnog društva koje ove godine puni 106 godina postojanja i što smo dobili priliku da nastupamo na festivalu koji ima dugu tradiciju” kazao je Kačar.

Tradicionalnim pjesmama ali i novim aranžmanima nastupili su i  Bjelopoljski tamburaši. Saška Rakonjac, čiji je otac bio jedan od utemeljivača festivala, kazala je da je veoma ponosna na svoj grad i sugrađane in a festival koji iz godine u godinu uspijeva da prije svega afirmiše i mlade naraštaje .

“To je ono što me čini još ponosnijom što sam Bjelopoljka, jer želim da se duh i duša Bijelog Polja i talenti koje ovaj grad ima čuje i vidi širom svijeta” kazala je Rakonjac.

Da je još jedan festival tamburaških orkestara uspješno priveden kraju kazao je direktor bjelopoljskog Centra za kulturu Milko Kovačević.

“Ono što smo zacrtali to smo i ostvarili.Ove godine festival jeste malo ekonomičniji, ali nije na uštrp kvalitetu. Održali smo kontinuitet “Internacionalnog” zavrijedili smo pažnju Makedonaca, Ukrajinaca, Srba, Bosanaca, Crnogoraca  i uspjeli da napravimo dobar festival koji je dobra spona ka dvadesetom, jubilarnom festival kojem želimo da damo novu snagu” kazao je Kovačević.  

Ove godine nagrada” dr Sabro Šabanović” dodijeljena je Dječijem tamburaškom orkestru muzičke škole iz Bijelog Polja, a posthumno je dodijeljeno priznanje društveno-privrednom radniku Hajrudinu Hajru Hadžajliću za doprinos, utemeljenje i afirmnaciju Internacionalnog festivala tamburaških orkestara.

 

Isak Šabanović obilježio drugu festivalsku noć 18. IFTO

Drugo, završno veče 18. Internacionalnog festivala tamburaških orkestara, koji je sinoć počeo u Bijelom Polju obilježio je sjajan nastup Bjelopoljca Isaka Šabanovića.

Sa novom pjesmom “Prvo jutro” započela je dvosatna magija u centru grada pred mnogobrojnom publikom. Uz svoje pjesme, ali i starije pop i rok hitove, Isak je zajedno sa svojim bendom priredio nezaboravno veče.

Kako je kazao za Radio Bijelo Polje, prije šest godina je, u spomen na svog djeda Sabra Šabanovića, koji je i utemeljio ovaj festival, nastupao sa Bjelopoljskim tamburašima. Kaže da su ga ponijele emocije i da je sa zadovoljstvom pjevao svom gradu.

“Po malo treme i odgovornosti imam večeras što pjevam pred svojom publikom, ali potrudiću se da dam sve od sebe da zajedno sa svojim bendom prenesem dobru energiju i pružimo i dobar provod” kazao je Šabanović. Do duboko u noć gradskim ulicama orile su se pjesne “Moj slatki anđele” Ti moja si“, „U meni još snage ima“ i „Šta je od nas ostalo“….

 Autorka: Vanja Šabanović

Foto i video: Vladimir Jelić