Osnovna škola ,,Marko Miljanov“ proslavila 43 godine postojanja

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Osnovna škola ,,Marko Miljanov“ uz prigodan kulturno-zabavni program, proslavila je danas 43 godine postojanja i rada.

Tokom svih tih godina, ova vaspitno-obrazovna ustanova neprekidno je radila na tome da blistavost rada i uspjehe učenika prati, podržava i nadograđuje.

Realizovane aktivnosti i rezultate rada tokom školske godina, predstavila je direktorica OŠ ,,Marko Miljanov“, Tatjana Damjanović, koja je  kazala da je misija svih zaposlenih da stvaraju školu koja njeguje savremenu nastavu, podstiče pozitivne ljudske vrijednosti, razvija preduzetnički duh i unapređuje profesionalni razvoj i usavršavanje nastavnika.

,,Škola smo koja kontinuirano unapređuje nastavni proces u cilju poboljšanja i kvaliteta nastave. Prepoznajemo i razvijamo sposobnosti i interesovanja učenika, i pružamo podršku, kako bi stvorili odgovornog učenika koji će biti spreman da se uhvati u koštac sa izazovima savremenog svijeta“, istakla je Damjanović.

Osvrnula se i na postignute rezultate učenika ove škole, koji su postizali zapažene rezultate na brojnim takmičenjima širom države.

,,Da Pitagorina teorema, razmnožavanje ameba i alkali mogu biti zanimljive teme kojima naši učenici znalački vladaju, opravdava stav i uspjeh učenice Majre Kasumović na ovogodišnjoj Olimpijadi znanja, sa 83 boda sigurni smo da će biti prva ili druga nagrada. Božica Furtula i Andrija Sarić bili su učesnici državnog takmičenja iz biologije i ostvarili značajne rezultate. Na takmičenju ,,Kengur bez granica“ naši učenici rješavali su matematičke izazove sa oko šest miliona djece iz oko 90 zemalja, i našli se među 10% najboljih, to su Isidora Ilić, Ivan Vukićević i Majra Kasumović. Projektom ,,Ekološko biciklo“, učenici Andrija Sarić, Andrija Radović i Maša Mrdak su uz podršku svojih nastavnika, uspjeli da uz pomoć MIKRO BIT uređaja diname bicikla demonstriraju pretvaranje mehaničke energije u električnu, i osvojili drugo mjesto na državnom nivou“, podsjetila je direktorica OŠ ,,Marko Miljanov“.

Nijesu izostali, kazala je direktorica Damjanović, ni sportski uspjesi, u okviru kojih su učenici ove škole postizali izvanredne rezultate u svim disciplinama.

,,Centar za kulturu svake godine organizuje Opštinske smotre, a naša škola prepoznaje značaj ovakvih manifestacija, i daje nesebičan doprinos. Ksenija Smolović osvojila je prvo mjesto na smotri recitatora, u kategoriji starijih razreda, a Staša Obradović specijalnu nagradu u istoj kategoriji. I mlađe kategorije bile su uspješne što dokazuju Katarina Sošić koja je osvojila drugo mjesto, i Nija Rovčanin treće. Bili smo prisutni na brojnim likovnim i literarnim konkursima raznolike tematike. Da dobro poznajemo jezike drugih naroda pokazali su naši učenici na 10. Willkomen takmičenju iz engelskog, na kojem je naša Irina Bošković zauzela drugo mjesto u kategoriji učenika IV razreda. Emocionalna povezanost između učenika i nastavnika uvijek je bila jaka i djelovala pokretački u oba smjera, a da je tako pokazuje i nesebična ljubav našeg Mehmeda Suljevića, koji je svojim entuzijazmom i predanošću probudio kod djece ljubav prema lijepom, prema umjetnosti. Ljepota se nalazi u oku posmatrača, a da su oči bistre, znatiželjne i radoznale prepoznaćete na slikama vrijednih učenika devetog razreda koji su u znak zahvalnosti školi i nastavnicima poklonili ono najvrjednije kroz slike, oni su školi za rođendan poklonili dio sebe“, zaključila je Damjanović.

Direktorica Damjanović pročitala je čestitku koju je uputio ministar prosvjete, Miomir Vojinović, u kojoj se navodi da je Osnovna škola ,,Marko Miljanov“ prepoznata po sjajnim uspjesima svojih učenika na raznim takmičenjima, što je, kako dodaje, potvrda dobrog rada nastavnog kadra.

,,Zato budimo ponosni jedni na druge, jer zajedno možemo više i možemo bolje. Ovu čestitku završavam uz nadu da će sledeća školska godina biti još uspješnija, da nastavite da nižete uspjehe i ostvarite zacrtane ciljeve, vodeći se kao i do sada isključivo najboljim interesima učenika“, navodi se u čestitki ministra Vojinovića.

Prisutni su imali priliku da čuju stihove učenica Staše Obradović i Ksenije Smolović, uz muzičku pratnju Mihaila Drobnjaka. U muzičkom dijelu predstavio se i školski hor, pod dirigentskom palicom nastavnice Slavice Drašković.

Otvorena izložba slika učenika devetog razreda

U okviru obilježavanja Dana škole, otvorena je i izložba slika učenika devetog razreda uz podršku i mentorstvo profesora likovne kulture, Mehmeda Suljevića.

Otvarajući izložbu, Željko Korać iz Zavoda za školstvo, pohvalio je izuzetan rad nastavnika Mehmeda Suljevića, koji je djeci prenio ljubav prema slikarstvu.

,,Vaša energija i ono što ste vi uradili živjeće koliko i radovi, a onda će nadživjeti sve nas. Želim da i dalje nastavite da slikate, i siguran sam da ćete zadržati kontakt sa vašim natsavnikom. Lijepo je kada pogledamo sve ove radove, ali doći do ovoga nije bilo lako, trnovit je to put na kojem je potrebno mnogo truda i rada. Gledajući ova izuzetna i nadarena lica, smatram da mi imamo srećnog nastavnika koji nam treba da nauči djecu kako da uče i nauče, i proinađu sebe u likovnom izrazu, a to je preduslov da i oni budu srećni. Umjetost je priča o jednom točku koji je promijenio čovječanstvo, priča o točku koji je premostio svijet i pokrenuo i zbližio daljine i ljude“, zaključio je Korać.

Profesor likovne kulture, Mehmed Suljević, kazao je da je ovo veliki dan za školu.

,,Ovo je prvi put da se ovakva izložba organizuje u našem gradu, a sigurno i šire. Radovi su na velikom formatu, i učenici su studiozno prišli pripremanju radova. Protekli period obilježila je pandemija korona virusa, nošenje maski i skraćeni časovi, ali mi se nijesmo žalili, dolazili smo vikendom, danu i noću, i stvarali. Primijetio sam da ima puno talenata, čak ima učenika koji odmah mogu da upišu Likovnu akademiju, jer su izuzetno nadareni. Stoga, Bijelo Polje zaista zaslužuje da ima Srednju umjetničku školu. Kada pogledamo kroz istoriju, umjetnici su kroz epohe bili spoj neba i zemlje, bili su na vrhu piramide, i predstavljali su ono što je nebo željelo da predstavi ljudima“, zaključio je Suljević.

 

Autorka i foto: Eldina Bećirović