Izdanja ,,Autostoperskog vodiča kroz fantastiku” promovisana na ovogodišnjem REFESTICON-u (video)

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Romani “Pukovniče, stoj” Mire Satarić i “Ukradeni Bog” Nemanje Pavlovića, u izdanju Autostoperskog vodiča kroz fantatsiku, promovisani su u okviru jubilarnog REFESTICON-a.

Predstavljajući bjelopoljskoj publici djelo ,,Pukovniče,stoj”, Satarić je istakla da ono zapravo predstavlja omaž knjiškim i filmskim detektivskim junacima pedesetih godina prošlog vijeka, upotpunjen savremenom tematikom.

,,Glavni junak ovog romana je zapravo Pukovnik, kome je istina najvažnija i koji vjeruje da pravda mora biti zadovoljena, a pored njega, jako važnu ulogu u ovom romanu ima i doktorka”, kazala je Satarić.

U njenom romanu pojavljuju se i neke scene iz filmskih ostvarenja, a Satarić postavlja i ona vječita pitanja “smijemo li se igrati uloge Boga” i “može li mali, sasvim običan čovjek promijeniti svijet u kojem živi”.

“Ovo je detektivski i SF roman, detektivska je sama koncepcija, a elementi naučne fantastike ogledaju se u naporima farmaceuta da unaprijedi medicinsku nauku”, dodala je Satarić, čija je i priča ,,Beskućnik na terasi” objavljena u ovogodišnjoj refestikonskoj zbirci ,,Putnik”.

Svoj roman prvijenac ,,Ukradeni Bog” promovisao je i Nemanja Pavlović, koji ovom knjigom unosi nešto novo na srpsku književnu scenu.

,,Ovim romanom sagradio sam jedan magični svijet, ispunjen svjetlošću i bojama, koji istovremeno plijeni lucidnošću i luckastošću. Sastavljen je zapravo od tri priče koje su isprepletane, a koje govore o čovjekovom bivstvovanju na zemlji. Glavni lik je Euron, sa kojim se može poistovjetiti i običan čovjek, ali je ovo roman i pun boja, magije i fantastike”, istakao je Pavlović.

U okviru desetog REFESTICON-a promovisan je i rad Udruženja Autostoperski vodič kroz fantastiku, koji je, kako je kazala lektorka Biljana Golić, počeo kao inicijativa nekolicine pojedinaca, a danas broji preko stotinu članova iz Srbije, ali i Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

,,Glavni cilj našeg udruženja je promocija i popularizacija fantastike kao književno-umjetničkog žanra. Prvenstveno smo posvećeni mladima autorima, kojima želimo da pomognemo da se predstave publici i dodatno afirmišu. Tako smo do sada objavili čak devet romana, od kojih šest prvjenaca”, saopštila je Golić.

Iako djeluju kao neprofitno udruženje, Golić je naglasila da im je neophodna veća institucionalna podrška, kako bi nastavili svoju misiju.

,,Tako i sada naš časopis, drugi po redu sastavljen od priča i naučnih radova strpljivo čeka da ugleda svjetlost dana”, dodala je ona.

Napomenula je i da svakodnevno ažuriraju i portal fantasticnivodic.com , na kojem svi ljubtelji fanatstike mogu pronaći sve ono najaktuelnije iz svijeta fantastike.

Podsjetimo, program jubilarnog REFESTICON-a biće nastavljen večeras u Kući Rista Ratkovića, kada će u 19:30 časova biti dodijeljene nagrade ,,Zlatni zmaj”, ovogodišnjim laureatima Branislavu Jankoviću i Vanji Kranjčević.

 

Autorke: Sanja Dulović, Eldina Bećirović

Foto: Vladimir Jelić