"Zlatni zmaj” za doprinos razvoju fantastike uručen Vanji Kranjčević i Branislavu Jankoviću (video)

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Međunarodno priznanje "Zlatni zmaj" za doprinos razvoju fantastične književnosti Branislavu Jankoviću, književniku iz Srbije i priznanje "Zlatni zmaj" za doprinos razvoju fantastične književnosti u regionu, Vanji Kranjčević, organizatorki SFeraKona, uručena su večeras u Kući Rista Ratkovića, u okviru 10. REFESTICON-a.

Janković, nakon dvadeset godina rada u novinarstvu, aktivno je učestvovao u razvoju fantastike i dao značajan doprinos kao pisac, član žirija, kao i urednik mnogih izdanja u državama regiona, što ga je i predodredilo za ovo refestikonsko priznanje.

Jankoviću je "Zlatnog zmaja" uručio generalni direktor Direktorata za medije, Neđeljko Rudović, a zahvaljujući se na ovom priznanju, pisac iz Beograda kazao je da je velika čast i zadovoljstvo biti dobitnik ove nagrade.

,,Ujedno, to je i velika odgovornost i ja se nadam da ću kroz dalji rad i stvaralaštvo uspjeti da je opravdam, te da ćemo zajednički nastaviti da radimo na razvoju i promociji fantastike”, istakao je Janković, dodajući da se nada da će u narednim godinama dobitnici nagrade ,,Zlatni zmaj” biti neki mladi ljudi, koje će ovo priznanje motivisati da stvaraju.

Vanji Kranjčević, inače predsjednici Društva Sfera iz Zagreba, predsjednik Opštine Bijelo Polje, Petar Smolović, uručio je priznanje kao dugogodišnjoj organizatorki i promoterki fantastike. 

Kranjčević, koja je između ostalog i dobitnica nagrade Evropskog društva za naučnu fantastiku (ESFS), za najboljeg promotera na području SF književnosti u Evropi za 2021. godinu, kazala je da je ovo priznanje pomalo i iznenadilo.

,,Zahvalna sam svim ljudima koji učestvuju u realizaciji jednog ovako važnog festival kakav je REFESTICON i drago mi je što su prepoznali i moj rad i zalaganje. Ovo je bilo još jedno festivalsko druženje, a ja se iskreno nadam da će se oni nastaviti”, kazala je Kranjčević.

Sa ovogodišnjim laureatima večeras je razgovarao idejni tvorac REFESTCION-a, Dragić Rabrenović, koji je izrazio zadovoljstvo što je Organizacioni odbor ove manifestacije prepoznao dosadašnji rad Kranjčevićeve i Jankovića, koji su, i prema Rabrenovićevim riječima dali ogroman doprinos popularizaciji fantastike u region i šire.

Organizacioni odbor REFESTICON-a odlučio je da povodom jubileja oda zahvalnost i svima kojih su podržavali svih deset godina, a direktorica Radija Bijelo Polje, dr Andrijana Rabrenović, uručila je zahvalnice predsjedniku Opštine Bijelo Polje, predstavniku Ministarstva kulture i medija, kao i partnerskim festivalima iz regiona, pojedinim nevladinim organizacijama, ustanovama kulture, te zaslužnim pojedincima.

 

Autorke: Sanja Dulović, Eldina Bećirović

Foto: Vladimir Jelić