Dr Striković: Jedino skrining program ranog otkrivanja raka grlića materice može dati prave, očekivane rezultate u najbržem vremenu (video)

Rak grlića materice se nalazi na listi najučestalijih malignih tumora kod žena. Obično je na trećem mjestu  iza karcinoma dojke i  debelog crijeva, pa su redovni preventivni pregledi od presudne važnosti.

Jedan od načina ranog otkrivanja ovog oboljenja ali i drugih premalignih promjena na reproduktivnim organima  žena  jeste skrining program, koji je  u Crnoj Gori pa i u bjelopoljskom Domu zdravlja, počeo da se primjenjuje 2018. godine, da bi, tokom pandemije korona virusa bio prekinut, kazao je dr Adnan Striković, specijalista ginekologije i akušerstva.

Dr Striković je u emisiji „Tajne zdravlja“ Radija Bijelo Polje, između ostalog kazao, da Program ranog otrkivanja raka grlića materice predstavlja organizovanje periodičnih preventivnih, sistematskih ginekoloških pregleda kod zdravih žena određene starosne dobi, u toku kojih se radi bris za citološki pregled-PAPA test. 

“Peta je godišnjica, otkako  je započeo organizovani skrining program. Naročito je važno naglasiti organizovan, jer mi u svakodnevnoj rutinskoj praksi radimo skrining žena na rak grlića materice. To je, kada osoba, nepozvana, dođe na pregled ili dođe iz nekog drugog razloga, i mi odradimo test ili na virus HPV ili PAPA- test, i td., i to predstavlja oportuni, slučajni skrining. Ali nešto, što jedino može dati prave, očekivane rezultate u najbržem vremenu jeste organizovani skrining, i Crna Gora je to započela neđe u februaru 2018.godine, i sada bismo slavili petu godišnjicu. Međutim, makar polovinu tog perioda, vjerovatno opravdano zbog korona virusa, smo prekinuli to, ali sam mišljenja da se moralo  učiniti mnogo više,  da sve to započne mnogo brže, i da previše sporo, neke stvari koje su jako značajne kada je u pitanju zdravstvena zaštita, organizujemo i radimo. Međutim, sada je to neka druga priča. Suštinski je važno da je skrining opet započeo, i da žene koje žele mogu da dođu u Dom zdravlja, da se pregledaju, a moje kolege ljekari i ja smo raspoloženi da svakoj koja dođe uradimo HPV test, jer je taj test, koji mi uzimamo za skrining, najbolja stvar na svijetu koja se može uraditi, kada je u pitanju prevencija, odnosno rano otrkivanje raka grlića materice. Mnoge druge i mnogo bogatije države nemaju takve metode dostupne u skriningu”, istakao je Striković.

On je podsjetio, da su u početku skrining programom u našoj opštini bile obihvaćene žene starosti od 30-te do 34 godine, a da sada,  svaka žena  koja želi da se kontroliše, tom može učiniti, bez obzira na starosnu dob.

Inače, prema podacima SZO svake godine u svijetu od karcinoma grlića materice oboli oko 500 000 žena, a od toga oko 230 000 umre od ove bolesti. Međutim, broj žena koje su u riziku da obole od raka grlića materice u toku jedne godine,  prevazilazi cifru od nekoliko miliona, jer je mnogo veći broj njih  u premalignom  nego u malignom stadijumu.

Repriza emisije “Tajne zdravlja” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Milan Knežević

Video prenos: Ljilja Brajković

Audio obrada i montaža: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE