Otvoren likovni sevdah u Centru za kulturu

Iizložba slika i grafika pod nazivom  “Likovni dijalozi umjetnica – Sevdah” večeras je otvorena u galeriji Centra za kulturu.

Ova jedinstvena izložba koja je, otvorena u okviru Dana kulture Bošnjaka Crne Gore, okupila je petnaest umjetnica koje su različitim tehnikama dočarale autentične umjetničke izraze.

Istoričar Edin Smailović je kazao da je sevdah za Bošnjake sa ovih prostora , i ne samo Bošnjake, neodvojivi dio nacionalnog koda oblikovan kroz generacije.

„Ako još uzmemo učinjenicu da su žene osjećajniji, i usudio bih se reći, bolji dio čovječanstva, onda je sigurno na ovim slikama i više emocija nego inače.A šta je sevdah na kraju nego emocija. Ili što bi rekao Damir Imamović u pjesmi koju je maestralno otpjevala Amira Medunjanin, „Pjevaćemo šta nam srce zna“ ja bih ga samo parafrazirao:Slikaćemo šta nam srce zna. Jer, sevdah je upravo to u svim svojim pojavnim oblicima. Isključivo pitanje srca. I lijepo i ružno.U ovom slučaju, na našu sreću, samo lijepo“ kazao je Smailović.

Svoja djela predstavile su Amina Ademagić, Sabaheta Masličić, Adela Kulenović Nurković, Seida Belegović, Nela Nuhanović, Jasmina Lucević, Seida Škrijelj, Elzana Nurković, Arabela Škrijelj, Adela Zejnilović, Sejla Kerović, Nejla Međedović, Alma Rastoder, Azra Dedeić i  Jasnu Kalač.

Otvarajući izložbu akademski slikar Aldemar Ibrahimović je istakao da postavku ove izložbe karakteriše i različiti pristup stilskim određenjima koja se kreću od ekspresionizma , konkretnog realizma , nadrealizma, stripa, dizajna apstrakcije i svega onoga što nude savremeni likovni tokovi.

„Ova značajna likovna smotra na najbolji način prikazuje stvaralaštvo umjetnica različitih generacija, različitog stepena likovnog ili nekog drugog obrazovanja, ali duboko iskreno i predano posvećenih likovnoj problematici i čarima doživljaja koje nudi ova uzvišena ljudska djelatnost“ istakao je Ibrahimović.

Ovu likovnu manifestaciju muzički je obogatila Šejla Dautović učenica Muzičke škole iz Rožaja.

Organizatori izložbe su Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori i NVO Bijeli ljiljan, a projekat je podržao Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava.

 

Tekst i foto :Vanja Šabanović