Domaćinstvu Joksimović iz Rasova velika zlatna medalja za sok od jabuke(video)

Na nedavno održanom Novosadskom sajmu poljoprivrede veliku zlatnu medalju za kvalitet sokova osvojilo je domaćinstvo Joksimović iz Rasova. Tim povodom gošća u emisiji “Građanima u susret” Radija Bijelo Polje bila je Bojana Joksimović, koja je sa svojom porodicom stvorila malu frabriku prirodno cijeđenih sokova od voća i povrća, a koje uzgaja u svom voćnjaku i bašti.

“Nagradu smo očekivali, ali ne baš veliku zlatnu medalju,jer postoje i druge zlatne medalje koje nijesu kao ova naša.od velikog broja izlagača sokova mi smo se izdvojili po kvalitetu. Naš sok je od posebne vrste jabuke koje vjerovatno nigdje nema osim kod nas,tako da je naš sok prepoznat  i ocijenjen zlatnom medaljom.Mi smo nastupili u kategoriji za hladno cijeđene sokove, i u toj kategoriji je bilo dosta izlagača. Ovog puta smo ponudili samo jednu vrstu soka, a sljedeće godine ponudićemo na ocjenjivanje još neke sokove iz našeg asortimana”, ispričala je  Joksimović.

Ona je podsjetila, da je ovaj porodični posao započela 2018.godine, kada su voće prerađivali samo za svoje potrebe.

„Na svom imanju uzgajamo razne vrste voća i povrća, pa smo u početku pravili sokove samo za naše potrebe. Kasnije se rodila ideja da bi to mogli plasirati i na tržište, pa smo kupili neke prese, pomoću kojih smo cijedili manje količine soka. Kako je interesovanje raslo, mi smo svoju zaradu ulagali u nove mašine, komore za čuvanje voća, ambalažu i sve ono što je bilo potrebno za funkcionisanje proizvodnje, tako da sada imamo i prese za cijeđenje koštunjavog voća, posjedujemo oko 200 kvadrata prostora, rashladne komore...“ ispričala je Joksimović. Sokovi koje Bojana proizvodi sa svojom porodicom, su isključivo od organskog voća i povrća, ne sadrže šećer, emulgatore i aditive, a posjeduju i sertifikat za organsku proizvodnju ovog napitka. „Sokove isključivo pravimo od neprskanog voća i povrća, pa su tu kombinacije jabuke, šargarepe, cvekle, čisti sokovi od maline, aronije, kruške i ostalog voća“, navela je Bojana.

Repriza emisije  “Građanima u susret” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje  od 20:15h

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Dalibor Rakočević

Video prenos: Ljilja Brajković

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.         

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE