Porodični karavan Udruženja ,,Roditelji“, i u Bijelom Polju ponudio bogate i raznovrsne aktivnosti za djecu i roditelje

Porodični karavan Udruženja ,,Roditelji“, danas je posjetio Pljevlja i Bijelo Polje, realizujući raznovrsne aktivnosti za djecu i odrasle u toku dvočasovnog programa.

U okviru programa koji je organizovan u gradskom parku, djeca su imala priliku da učestvuju u brojnim aktivnostima prilagođenim uzrastu, sa ciljem zabave i učenja kroz igru. Takođe, roditelji, ali I svi zainteresovani, mogli su da se informišu o važnim temama koje se tiču razvoja i zdravlja najmlađih. U toku dvosatne posjete Karavana, ljekari Instituta za javno zdravlje, bili su roditeljima na raspolaganju za pitanja i neodumice u vezi sa ishranom, imunizacijom i zdravim stilovima života.

Katarina Čarapić, socijalna radnica Udruženja ,,Roditelji“, u izjavi za Radio Bijelo Polje, kazala je da je karavan dio projekta koji udruženje ,,Roditelji“ realizuje u saradnji sa UNICEF-om, a uz podršku Evropske unije. ,,Cilj je uključivanje zajednice u stvaranju uslova za optimalan rast i razvoj djece u Crnoj Gori. U toku ovog projekta planirano je nekoliko različitih tematskih aktivnosti, koje će doprinijeti informisanju roditelja o brojnim važnim temama. Ideja je i da povećamo stepen informisanosti kada su u pitanju vrlo važne teme za zdravlje djece kao što su imunizacija, dojenje, ishrana, uspostavljanje prvog kontakta. Upravo zbog toga su sa nama danas ljekari iz Instituta za javno zdravlje, koji će imati priliku da razgovaraju sa roditeljima o svim pomenutim temama. Roditelji mogu da se informišu o svemu što ih interesuje. U program su uključeni i Renta Party animatori, kao I brojne kreativne radionice“, istakla je Čarapić.

Sekretar Sekretarijata za lokalnu samoupravu Haris Malagić, kazao je da su radionice pravi način da djeca, kroz kreativan sadržaj, usvoje mnoga znanja i vještine. ,,Mi se, kao lokalna uprava, zaista trudimo da unaprijedimo razvoj djece, naročito u mlađoj dobi. Svake godine izdvajamo poklon paketiće za svu djecu u vrtićima i Dnevnom centru ’Tisa’. U sklopu lokalne uprave funkcioniše i Centar za podršku djeci i porodici. Trudimo se da unaprijedimo rast i razvoj djece u ranoj dobi kroz razne kulturne sadržaje i manifestacije. Posebnu pažnju usmjeravamo na ranjivu kategoriju stanovništva, odnosno djecu sa posebnim potrebama i djecu romske populacije. Za njih obezbjeđujemo pribor I neophodan materijal za školu“, naveo je Malagić.

Doktorka pedijatrije Remka Međedović, istakla je da je riječ o edukativno-zabavnoj aktivnosti koja ima za cilj da ukaže na važnost pravilne njege i zdravstvene zaštite naših najmlađih sugrađana. ,,U okviru ove aktivnosti ukazaćemo i na značaj imunizacije, dojenja, ranog razvoja, kao i zdravstvene zaštite djece. Zdravlje je blagostanje, nada i budućnost. Zato dragi roditelji, vi, ali i mi pedijatri, nalazimo se na istom zadatku koji uključuje napore da zajednički pružimo djeci dobru i pravilnu njegu, ali i da pratimo njihov razvoj, štiteći ih od bolesti i nezgoda“, poručila je Međedović.

Specijalista epidemiologije iz Instituta za javno zdravlje, Marija Božović, kazala je da vakcinacijom roditelji ulažu u zdravlje svoje djece i njihovu budućnost. ,,Vakcinacija nema alternativu. Da bi se spriječile razne bolesti najbolja i najefikasnija zaštita upravo predstavlja vakcina. Nije dovoljno samo pričati, neophodno je i sprovoditi vakcinaciju onako kako je propisano. Nemojte se zavaravati da su bolesti od kojih vakcine štite blage, to su bolesti koje mogu imati zaista ozbiljne komplikacije“, kazala je Božović, uputivši apel roditeljima da vakcinišu djecu i tako sačuvaju njihovo zdravlje.

Doktorka Ivana Joksimović, specijalista higijene, ukazala je na značaj pravilne ishrane koja je neophodna za nesmetan razvoj kod djece. ,,Ovim putem bi htjela da podsjetim roditelje da moraju da vode računa o ishrani svoje djece, jer brojne bolesti, kao osnovu imaju nepravilnu ishranu. Apelovala bih na vas kao roditelje, da od malih nogu učite djecu pravilnom izboru hrane kako bi imali manje zdravstvenih problema“, kazala je, između ostalog, Joksimović.

Porodični karavan na put kreće svake subote, do 25. novembra, a plan je da svaki put obiđe po dva grada, realizujući mini porodični događaj.

Tekst i foto: Magdalena Smolović