Ovacije publike na premijeri "Nobelovci"

Na sceni velike sale bjelopoljskog Centra za kulturu večeras je premijerno izvedena predstava "Nobelovci", čiji tekst i režiju potpisuje Obrad Nenezić i koju je  publika ispratila ovacijama.

Kako je ranije kazao reditelj Nenezić, riječ je o duhovitoj drami “poklonjena čovjeku koji obitava u nama, bez obzira da li smo ga otkrili ili ne”.

“Ovo je drama o čovjeku koji ima turetov sindrom i genijalnost koju pretvara u pobjedu nad primitivnim, u stilu nezaboravnog Džerija Luisa. Ovo je drama koja koja se suprotstavlja mitomaniji da će nas pregaziti vještačka inteligencija, a znamo svi dobro da ništa što je stvorio čovjek u humane svrhe nije opasnije od samog čovjeka”, kazao je Nenezić.

Svoj raskošni talenat i umetnički senzibilitet na sceni donio je Omar Bajramspahić glumeći čovjeka sa turetovim sindromom. Rođeni Bjelopoljac, koji je sa svojim ocem ,Jusufom, isprobao daske koje život znače još od 6 godine, kaže da je uživao doseći lik Mihaila pred publiku koja je, kako je kazao, “najbolja pozorišna publika”.

“U prvoj verziji teksta Mihailo ima autizam, ali nam se nekako kroz probe činilo da je to nekako malo za situacije i događaje koje je Obrad napisao, pa su na jednoj od proba tri riječi izašle iz mene i to me podsjetilo na turetov sindrom i tako smo nastavili da bi se zbog toga otvorile situacije i čitav dalji rad na ovoj predstavi” kazao je Bajramspahić.

I glumac Jovan Dabović nosi pozitivne utiske sa predstave.

“Dali smo svaki atom snage da uradimo ovu predstavu najbolje moguće i sudeći po reakcijama publike u tome smo i uspjeli, tako da mi je bila čast što sam ovu noć proveo sa njima” kazao je Dabović.

Ništa manje zasluženim aplauzima publika je častila i Moamera Kasumovića, Petra Novakovića i Slađanu Merdović, koji su zaokružili cjelinu predstave koja direktno komunicira sa svim obrisima modernog društva današnjice.

 

Za predstavu, za koju se tražila stolica više, scenografiju potpisuje Milivoje Mićo Kovačević, autorsku muziku Slobodanka Bobana Dabović Đurić, a producenti su Jasmin Ćorović i Samir Zaimović.

 

 

Tekst i foto:Vanja Šabanović