Gimnazijalci zasadili sadnice crnog bora u dvorištu škole

Učenici Gimnazije ‚‚Miloje Dobrašinović" u tokom vikenda zasadili su u dvorištu škole oko stotinu sadnica četinara, u okviru donacije “Zelenila” DOO Podgorica od kompanije ‚‚MONDALEZ INTERNACIONAL“.

Zaštita životne sredine  je važna za svaku generaciju, ali ima poseban značaj za mlade, budući da bi oni trebalo da postanu pokretači ekoloških akcija i prenosioci ekoloških poruka u budućnosti, saopštili su tim povodom iz Gimnazije.

“Učestvovali su učenici trećeg razreda,kojima je ovo bilo prvo iskustvo, prvi put su sadili drvo. Iako djeluje jednostavno, uvjerili su nas da pošumljavanje nije nimalo lak posao, te da za to valja imati spretnu ruku. Odazvali smo se ovoj donaciji i na taj način stvorili uslove za podsticanje ekološke svijesti kod učenika i na njihovo ekološko ponašanje”, kazala je pedagoškinja Ajsela Madžgalj.

Ona je istakla da je akcijom pošumljavanja rukovodio kordinator Ekološke sekcije, profesor Tomislav Tomović, te da su učenici zasadili sadnice crnog bora, trogodišnje biljke koja dobro podnosi naše klimatske uslove.

“Akciju smo realizovali zajedno sa učenicima koji su bili vrijedni, jer rade ne samo za sebe, već nešto pozitivno za budućnost. Neka ovo pošumljavanje bude prvi korak ka cilju da napravimo neke ljepše uslove u našem dvorištu. Kada posadite jedno drvo sigurno više nećete dozvoliti ni sebi, ni drugima, da ne pošujete prirodu i ono što nam ona daruje”,naglasila je Madžgalj, dodajući da se među učenicama najviše istakao Milan Zlajić.

“Svakom ekološkom akcijom dajemo veliki doprinos daljem podizanju ekološke svijesti naših učenika, koje u kontinuitetu podstičemo da se bezrezervno angažuju na zaštiti i unapređenju životne sredine naše ekološke države Crne Gore, podižemo nivo kvaliteta eko-estetskog ambijenta, ali i rejting naše škole“ poručila  pedagoškinja Madžgalj.

Izvor: Gimnazija ”Miloje Dobrašinović”