Unicef i Dom zdravlja zajedno u cilju veće imunizacije romske populacije

Projekat „Angažovanje zajednice za povećanje broja rutinskih imunizacija u zajednicama Roma u opštini Bijelo Polje“, promovisan je danas u Domu zdravlja. Na pres konferenciji koja je održana tim povodom, saopšteno je da je cilj projekta osnaživanje romskih zajednica i porodica-roditelja i djece,  i unapređenje njihovih integracija u opštini  Bijelo Polje, kroz podizanje svijesti o značaju prevencije bolesti, izgradnju partnerstava i veću dostupnost romskim zajednicama savjetovališta za imunizaciju, kao i medicinske usluge u samim zajednicama u kojima žive.

„Nizom planiranih aktivnosti a prije svega angažovanjem medijatora iz same romske zajednice, čija je prevashodna uloga animiranje romske zajednice da uzme učešće u projektnim aktivnostima, zatim organizacijom panela na kojima će doktori pedstavnicima romske zajednice predočiti prednost imunizacije, nizom radionica za romsku zajednicu iz oblasti imunizacije, angažovanjem terenskih mobilnih timova od strane Doma zdravlja u svrhu pregleda i imunizacije djece, ali svakako, i angažovanjem samih institucija na lokalnom nivou i njihovim povezivanjem u cilju unapređenja zaštite romske zajednice u opštini Bijelo Polje, i podizanjem sopstvenih kapaciteta zdravstvenih radnika Doma zdravlja koji se bave imunizacijom, ostvarićemo specifične ciljeve ovog projekta“, kazao je rukovodila projekta, Goran Joksimović.

Joksimović ističe, da su specifični ciljevi projekta angažman u samoj romskoj zajednici, poboljšana zdravstvena svijest zajednice i izgrađeni kapaciteti zdavstvenih radnika.

Direktorica Doma zdravlja, dr Mirjana Varagić kazala je da je Dom zdravlja u predhodnom periodu, kroz kontuirane aktivnosti, dao značajan doprinos  integraciji lokalne romske zajednice  u oblasti zdravstva .

„Ali ćemo kroz ovaj projekat dodatno se angažovati  na podizanju svijesti Roma i Romkinja iz lokalne zajednice, a posebno roditelja, o značaju  redovne vakcinacije za njihovu djecu. Određen broj pripadnika većinske zajednice  takođe ima otpor i predrasude prema imunizaciji, a onda se pitamo šta očekivati od članova romske zajednice kojima su u svakom slučaju manje dostupne relevantne informacije i koji su manje upoznati sa značajem imunizacije u cilju očuvanja zdravlja. Ovim projektom mi, u stvari, želimo  prije svega da pokažemo  pripadnicima lokalne romske  zajednice  koliko je nama stalo i koliko želimo doprinijeti očuvanju zdravlja članova lokalne romske zajednice, ali, i da oni postanu  svjesni, da mogu uvijek računati  na dopunski angažman svih zaposlenih kako u Domu zdravlja, tako i u ostalim zdrstvenim  ustanovama  u našem gradu,  na prevenciju očuvanja njihovog zdravlja“, kazala je dr Varagić. 

Mahida Selimović zahvalila je u ime romske zajednice Domu zdravlja i UNICEFU na ovom projektu, i brizi  koju iskazuje za njihovu zajednicu .

„Naša zajednica ima veliki stepen nepovjerenja prema vakcinaciji i predrasude prema svemu vezano za vakcine. Nadam se da ćemo kroz ovaj projekat  podići povjerenje naših Roma i Romkinja i povećati broj vakcinisanih“, poručila je Selimović.

Teskt: Tanja Dangubić

Foto: Vladimir Jelić