Svečano otvoren 30. likovni salon "Bjelopoljsko likovno proljeće"

Jubilarni 30. likovni salon „Bjelopoljsko likovno proljeće“ svečano je otvoren večeras u galeriji Centra za kulturu.

Ova značajna,tradicionalna manifestacija, koju su gradile generacije bjelopoljskih umjetnika, ove godine okupila je 22 autora koji su izložili 38 slika u različitim tehnikama.

Žiri u sastavu Petar Ćuković, istoričar umjetnosti, Luka Lagator, slikar i karikaturista i Marija Džoganović akademska slikarka, odlučio je da prvu naradu dodijeli Tijani Gordić za djelo „Proljeće“, drugu nagradu Draženu Konataru, dok je treća nagrada dodijeljena Lani Španjević.Specijalno priznanje dobila je Ivana Smolović.

Obrazlažući odluku žirija, Petar Ćuković je kazao da je ovogodišnja manifestacija podarila dobre radove umjetnika i poručio Bjelopoljcima da treba da budu ponosni na dugu tradiciju likovne umjetnosti.

Kako je kazao direktor JU Muzej Bijelo Polje, Željko Raičević, u likovnom salonu koji je osnovan 1994. godine, učestvovalo je do sada preko 170 umjetnika, oko 30 akademskih slikara i velikog broja onih koji se bave slikarstvom iz hobija.

„Što potvrđuje da Bijelo Polje tradicionalno njeguje svoju likovnu umjetnost, sa manifestacijom čija je osnovna vrijednost da na njoj izlažu profesori i njihovi đaci, akademski slikari i amateri. Zato je „Bjelopoljsko likovno proljeće“ nezaobilazni kulturni događaj, ravnopravno se noseći sa ostalim brojnim manifestacijama koje se organizuju u ovoj sredini“ kazao je Raičević.

Drugonagrađeni, akademski slikar Dražen Konatar je kazao da sa zadovoljstvom učestvuje na likovnom salonu koji okuplja slikare sa područja Bijelog Polja, a naročito, kako je kazao, imponuje da je nagrađen na manifestaciji koja ove godine proslavlja 30 godina postojanja.

„Nijesam prvi put nagrađen na ovom salonu, ali jednako sa ponosom doživljavam svako priznanje koje dolazi od renomiranih umjetnika kakav je ovogodišnji žiri“ kazao je Konatar.

I mlada Lana Španjević ponosna je na svoju nagradu.

„Srećna sam što sam poslušala svoju majku i prijavila se na konkurs, jer je osjećaj lijep kada vam rad primijete akademski slikari. Slikanjem se bavim iz hobija i kako još uvijek pohađam srednju školu ne znam da li će slikarstvo biti moj izbor i za dalje školovanje“ istakla je Španjević.

Program je vodila Vesna Šćekić, a jubilarnu manifestaciju svojim nastupom uveličao je Gradski hor.

 

Tekst: Vanja Šabanović

Foto: Vladimir Jelić