Realizacijom tri informativne radionice sa srednjoškolcima nastavljen projekat ,,Edukacijom, podškom i sportom protiv diskriminacije”

NVO Novi poredak nastavlja realizaciju projekta pod nazivom "Edukacijom, podškom i sportom protiv diskriminacije” čiji je cilj podrška Romskoj populaciji i sprečavanje diskriminacije, socijalne i društvene izolacije prema njima. 

Projekat je usmjeren i na podizanje svijesti zajednice o problemu socijalne isključivosti romske populacije i sprečavanje njihove stigmatizacije i diskriminacije. Prema riječima koordinatora projekta profesora Radivoje Bogavca prioritetni zadatak predavača na projektu je edukacija srednjoškolske omladine u smislu njihovog upoznavanja sa otežanim uslovima života Roma i smanjenje socijalne i društvene distance prema njima.

Realizovane su tri informativno-edukativne radionice kojom prilikom su sredjoškolci JU Gimnazije "Miloje Dobrašinović“ informisani o problemima sa kojima se suočava romska populacija, aspektima njihove životne problematike i o prednostima njihove socijalne i sportske inkluzije. Srednjoškolska omladina je na radionicama bliže upoznata sa porijeklom Roma i problemima sa kojima se suočava romska populacija. 

Profesorica pravne grupe predmeta, Milena Drobnjak je navela da je poštovanje multikulturalnog aspekta i različitosti bitan preduslov društvene kohezije i međusobnog uvažavanja i da je u tom smislu potrebno edukovati mlade da prihvataju različitost i razvijaju senzibilitet prema pripadnicima romske populacije. Projektom je planirano da se realizuju radionice sa mladima u više gradova na sjeveru Crne Gore kako bi se i na regionalnom nivou mladi upoznali sa problemima Roma i smanjili socijalnu distancu prema njima.

Aktivnosti projekta obuhvataju edukaciju o pravima Roma i mehanizmima savladavanja prepreka u njihovoj implementaciji kao i podršku romskoj populaciji podjelom paketa podrške u vidu hrane, higijenskih sredstava, školskih torbi i pribora za školski rad. Prioritet u implementaciji projekta je i društvena vidljivost i socijalna inkluzija Roma kroz njihovu edukaciju i materijalno-tehničku podršku.

Projekat je se realizuje u partnerstvu NVO Korak promjene, podržan od strane Ministarstva ljudskih i manjinskih prava Crne Gore i traje sedam mjeseci.

Koordinator projekta, prof. Radivoje Bogavac

Saopštenje: NVO Novi poredak