Međunarodni naučni simpozijum o valorizaciji ostataka Hadži-Danušine džamije 30. marta u Bijelom Polju

Skupština opštine Bijelo Polje u saradnji sa Islamskom zajednicom u Bijelom Polju organizovaće 30. marta međunarodni naučni simpozijum gdje će naučnici iz Crne Gore i regiona, kao i zainteresovani predstavnici građana imati mogućnost da učestvuju u raspravi o valorizaciji kulturnog dobra, kao najznačajniji doprinos kulturi mjesta i vremena sa osvrtom na valorizaciju ostataka Hadži-Danušine džamije, kazao je predstavnik skupštinskog Odbora za planiranje i uređenje prostora i stambeno - komunalne djelatnosti, Elvir Zvrko.

On je to saopštio na današnjem skupštinskom zasjedanju povodom inicijative koju su podnijeli građani Bijelog Polja u vezi sa izgradnjom Hadži-Danušine džamije na lokaciji na kojoj su pronađeni ostaci, a koju je zastupao delegirani predstavnik Almir Muratović.

Zvrko je podsjetio da Zakonom o lokalnoj samoupravi kojim su propisani poslovi i nadležnosti organa lokalne samouprave, nije predviđena izrada projekata i izgradnja vjerskih objekata od strane Opštine, te stoga Opština nije u mogućnosti da u Program uređenja prostora uvrsti izradu projekta i izgradnju Hadži-Danušine džamije na lokaciji na kojoj su pronađeni ostaci.

“Takođe, lokacija na kojoj su pronađeni ostaci Hadži-Danušine džamije nalazi se u zahvatu Detaljnog urbanisitčkog plana Centralne zone Bijelog Polja i Detaljnim urbanističkim planom planirana je kao zelena i slobodna površina javne namjene, te na predmetnom lokalitetu nije planirana izgradnja vjerskih niti bilo kojih drugih objekata, osim onih koji su u funkciji očuvanja parkovske i javne površine u postojećim gabaritima,” naveo je Zvrko.

On je naglasio da Opština ima senzibilitet prema predmetnoj inicijati jer se radi o ostacima kulturno-istorijski važnog vjerskog objekta i u tom pravcu je preduzela niz aktvnosti na arheološkom istraživanju  u saradnji sa Islamskom zajednicom i nadležnim državnim institucijama. Aktivnosti se odnose na istraživanje lokaliteta, zaštitu i konverzaciju, kako bi se ostaci džamije zaštitili od daljeg propadanja i uništavanja usljed prirodnih i ljudskih faktora.

“Opština Bijelo Polje će pokazati punu posvećenost na aktivnostima po predmetnoj građanskoj inicijativi, u skladu sa zakonom i drugim propisima”, zaključio je Zvrko.

Tekst: Tanja Dangubić

Foto: Vladimir Jelić