Lokalni parlament usvojio odluku o nabavci prećišćivača vazduha za objekte javne namjene

U cilju poboljšanja kvaliteta vazduha na području opštine Bijelo Polje odbornici u lokalnom parlamentu dali su saglasnost za nabavku prečišćivača vazduha u objektima javne namjene na području Bijelog Polja.

Obrazlažući inicijativu, potpredsjednik Opštine Tufik Bojadžić kazao je između ostalog, da su razlozi za donošenje ove odluke sadržani u potrebi zaštite zdravlja stanovnika na teritoriji opštine Bijelo Polje zbog visoke koncentracije zagađenih čestica u vazduhu u urbanom jezgru grada, te da su poslednja mjerenja zagađenosti vazduha u Bijelom Polju pokazala povećanu koncentraciju suspendovanih čestica u vazduhu PM 10 i PM 2,5 u periodu grejne sezone, konkretno u januaru i februaru 2024. godine.

“Sa aspekta zaštite i spašavanja u kriznoj situaciji, kao kritično bezbjedonosna infrastruktura su objekti veće frekventnosti, učestalosti i koncentracije stanovništva u urbanoj zoni, kao što su obrazovne i zdravstvene ustanove i drugi objekti javne namjene. U cilju zaštite zdravlja naših sugrađana zbog visoke koncentacije zagađenih čestica u vazduhu, Opština Bijelo Polje će u skladu sa svojim mogućnostima, nabaviti adekvatne prečišćivače vazduha za objekte javne namjene, a što je i preporuka Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje”, istakao je Bojadžić.

Prečišćivači vazduha biće postavljeni u pet vaspitnih jedinica JPU “Dušo Basekić”, trima gradskim osnovnim školama, Domu zdravlja, Opštoj bolnici, Domu starih, Dnevnom centru ”Tisa”, Gradskoj gasalhani, Gradskoj kapeli u Nikoljcu, Sportskoj hali Nikoljac, Opštini i drugim javnim ustanovama koje iskažu interesovanje. Sredstva za ovu namjenu obezbijediće se iz budžetu Opštine.

Takođe, u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha na području opštine Bijelo Polje, Skupština Opštine donijela je  Zaključak kojim se  Vladi Crne Gore predlažu mjere i preporuke u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha na području opštine Bijelo Polje.  Zaključkom su predložene sljedeće mjere i preporuke:

1. Subvencioniranje smanjenja računa za utrošak električne energije za građane opštine Bijelog Polja za grejnu sezonu;

2. Subvencioniranje ugradnje solarnih panela za građane naše opštine;

3. Subvencioniranje ugradnje filtera za pročiščavanje vazduha na izvorištu ložišta;

4. Donošenje Odluke o proglašnju javnog interesa "Projekat toplifikacije Bijelog Polja", u cilju smanjenja zagađenja vazduha, kao dugoročna mjera;

5. Otvaranje Kancelarije za ekološku inspekciju u Bijelom Polju.

 

Tekst: Tanja Dangubić

Foto: Vladimir Jelić