Melanom kože sve učestaliji među mladima (audio)

Svake godine u maju  širom svijeta obilježava se “Mjesec borbe protiv melanoma”, najagresivnijeg tumora kože, koji na godišnjem nivou odnese 46.000 života, a 200.000 ljudi natjera da se suoče sa ovom dijagnozom. Broj oboljelih od raka kože je u stalnom porastu u čitavom svijetu, ali i u Crnoj Gori, a melanom je drugi po učestalosti malignitet kod osoba starosti od 15 do 29 godina.

Zbog toga je  Svjetska zdravstvena organizacija melanomu posvetila ne jedan dan u godini, nego čitav mjesec, kako bi se ukazalo na značaj ranog otrkivanja raka kože. U telefonskom razgovoru za emisiju “Tajne zdravlja” Radija Bijelo Polje, dr Senada Spahić, specijalista dermatologije u Opštoj bolnici u Bijelom Polju kaže da je melanom maligni tumor melanocita, ćelija kože odgovornih za stvaranje melanina, pigmenta koji se stvara u koži. U ranoj fazi ćelije tumora nalaze se u najpovršnijim slojevima kože, a vremenom se šire ka dubljim slojevima, limfnim i krvnim sudovima, preko kojih se mogu proširiti do limfnih čvorova i unutrašnjih organa.

Simptomi bolesti su, kaže dr Spahić asimetričan mladež, nepravilne i nejasne ivice mladeža, izmijenjena boja i mladeži veći od 6 mm.

Vjeruje se da je uzrok pojave melanoma često sunčanje, upotreba solarijuma i želja za tamnim tenom koji je još uvek simbol „dobrog izgleda”, uprkos opasnostima koje nosi. Pretjerano izlaganje suncu, pogotovo opekotine u ranom djetinjstvu, povećavaju rizik za nastanak melanoma kasnije u životu. I UV zračenje u solarijumima može da dovede do nastanka melanoma. Zbog toga je zaštita od ultravioletnog zračenja (UV zračenje) važan element prevencije raka kože. Stoga su, koliko god da se štitite sunca, redovni dermoskopski pregledi najbolja preventiva i najbolji način da se bolest otkrije na vrijeme.

Repriza emisije “Tajne zdravlja” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje  od 20:15h

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Audio obrada: Sanida Kajević

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE