Sijarić: ”Novim mjerama podrške poljoprivrednim proizvođačima pokušavamo da uvežemo turizam i poljoprivredu”

Javna rasprava povodom nacrta programa mjera za podsticaj razvoja poljoprivrede i ruralnog i održivog razvoja održana je danas.

Sekretar Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj Armin Sijarić je kazao da je Opština ove godine preko svoja  dva sekretarijata,  Sekretarijata za Ruralni i održivi razvoj i Sekretarijat za poljoprivredu, formirao program od 22 mjere za realizaciju mjera i  izdvoio 450 hiljada eura,  što je 50 hiljada više  u odnosu na prošlu godinu., koji, kako je istakao stvaraju prostor da se formiraju neke nove  mjere i da se prošire postojeće.

“Danas smo prezentovali mjere poljoprivrednicima, neki noviteti u tim mjerama  su mjera za podršku za razvoj ruralnog turizma gdje pokušavamo da uvežemo  turizam i poljoprivredu, odnosno da poljoprivrednici na svojim imanjima mogu da plasiraju svoje proizvode formiranjem nekih bungalova  ili ugostiteljskih objekata, tako da smo izdvojili sredstva  gdje mogu da kupe namjensku opremu za pružanje  tih usluga. Takođe, jedna od atraktivnih mjera jesu plastenici koje svake godine dodjeljujemo našim poljoprivrednim proizvođačima, a novina ove godine je to što mogu i određene institucije  da apliciraju za tu mjeru tipa Dnevnog Centara Tisa Staračkih domova, ZIKSA gdje njihovi korisnici  mogu dobiti te plastenike.

Sijarić je istakao da ove godine pružaju podršku za kupovinu namjenskih vozila sa rashladnim uređajem kako bi poljoprivrednici mogli svoje proizvode da plasiraju na primorje ili u centralnom dijelu  Crne Gore.

“Takođe imamo mjeru koja daje podršku za eksplotaciju i formiranje bunara na imanjima poljoprivrednika gdje mogu riješiti pitanje vodosnabdijevanja za stoku s kojom raspolažu i za usjeve koje imaju na svojim posjedima ta mjera je ove godine se daje u vidu  pedeset posto investicije znači refondiramo sredstva oni su dužni da realizuju tu investiciju a mi da im refondiramo te troškove  za to” istakao je Sijarić.

Kemal Alic - Sekretar Sekretarijata za poljoprivredu Za ovu godinu smo opredijelili 300 000 eura za razvoj poljoprivrede. Kroz Program mjera smo predvidjeli podrsku za sve grane poljoprivrede. Ucestvovacemo u dijelu troskova osiguranja od steta na usjevima i stocnom fondu, podrzacemo proizvodnju svih vrsta povrtarskih i ratarskih kultura, kao i plastenicku proizvodnju povrca. I ove godine najvise sredstava ce biti opredijeljeno za stocarstvo. Premija po litru isporucenog mlijeka iznosi 0.05€, a podrska za adaptaciju prostorija za preradu sira do 500€ po gazdinstvu. Za pcelare smo izdvojili 4€ po pcelinjem drustvu, kao i podrsku za mlade pcelare pocetnike u vidu nabavke kosnica. Podrzacemo nabavku opreme za navodnjavanje, zastitne folije za plastenike, kao i nabavku sitne mehanizacije. Podrzacemo nove zasade voca kao i dodjelu sadnica jabuke i sljive. Ucestvovacemo u troskovima nabavke repro materijala i ambalaze za organsku proizvodnju, kao i zakupu pijacnih tezgi.

Tekst: Vanja Šabanović

Foto: Vladimir Jelić